Sammensæt sund kost - hjemmefra

Eleverne undersøger energiindhold i fødevarer fra deres eget køkken og holder det op imod de officielle kostråd. Eleverne sammensætter kost, der kan dække kroppens energibehov og argumenterer naturfagligt for valgene.
Forløbet er designet til og afprøvet i en fjernundervisningssituation og drager fordel af det faktum, at eleverne har let adgang til deres egne køkkener i undervisningstiden. Således kan forløbet være med til at bygge bro mellem “skolenaturfag” og elevernes egen hverdag.
Didaktisk deklaration
Forløbet skal bidrage til elevernes handleberedskab, så de kan træffe valg omkring kost på et oplyst grundlag.
I forløbet arbejdes der især med elevernes udvikling af undersøgelses- og kommunikationskompetence. Forløbets fokus er valgt, så det stemmer overens med det, faghæftet for biologi beskriver særligt på to områder:
Inden for færdigheds- og vidensområdet krop og sundhed i forbindelse med kompetenceområdet undersøgelse, knytter Fælles Mål an til at undersøge energiindhold i fødevarer ved hjælp af digitale databaser.
Inden for færdigheds- og vidensområdet argumentation i forbindelse med kompetenceområdet kommunikation tydeliggør læseplanen bl.a., at eleverne skal begrunde med naturfaglig viden og diskutere fordele og ulemper ved forskellige typer argumenter.
Vælg dette forløb, hvis I ønsker at sætte biologifagligt indhold i spil på en måde, der drager fordel af fjernundervisningens potentiale for at bygge bro til elevernes hverdag hjemme:
- Biologifagligt er kodeordene for forløbet: Energigivende næringsstoffer, mikro- og makronæringsstoffer, varedeklarationer, energiindhold, energibehov, aktivitetsniveau og officielle kostråd.
- Didaktisk er kodeordene for forløbet: Problembaseret undervisning og produktive spørgsmål.
Problembaseret undervisning
Problembaseret undervisning tager udgangspunkt i autentiske situationer, der pirrer nysgerrigheden og kalder på tilegnelse af naturfagligt indhold. Et problem skal ikke ses som en forhindring, men nærmere en udfordring i en bestemt naturfaglig sammenhæng. Problembaseret undervisning beskrives nærmere i faghæftet for biologi.
‘Sammensæt sund kost - hjemme’ er et kort forløb designet til en fjernundervisningssituation. Problemstillingen er afgrænset og enkel, og eleverne har i oplægget her ikke medindflydelse på denne. Deres medbestemmelse ligger i de valg, de træffer angående kostsammensætning, som de argumenterer naturfagligt for.
Produktive spørgsmål
Astra har valgt at illustrere, hvordan elevernes arbejde kan understøttes ved hjælp af produktive spørgsmål, og har således formuleret eksempler på sådanne, der kan stilles undervejs i visse af de beskrevne aktiviteter. Læs eventuelt mere om produktive spørgsmål.
Tilpasning
Forløbet strækker sig over 6 gange à mellem 45 og 60 minutter og kan tilpasses den lektionslængde, fjernundervisningsskemaet byder. Tidsangivelsen tager ikke højde for “tjek ind og ud” af elever i fjernundervisningen, der skal lægges tid.
Centrale faglige pointer i forløbet
Energien i fødevarer kommer primært fra tre energigivende næringsstoffer: Fedt, protein og kulhydrat, som også kaldes makronæringsstoffer.
Kostfibre og alkohol indeholder også energi.
Menneskekroppen har brug for både makronæringsstoffer (i større mængder) og mikronæringsstoffer (i mindre mængder).
Energiindhold i fødevarer angives i måleenhederne kiloJoule (kJ), som er en international standard og kilokalorier (kcal), som er en ældre betegnelse, der ofte bruges i hverdagssproget.
Energi- og næringsindholdet i fødevarer kan aflæses af varedeklarationer og databaser.
En persons energibehov afhænger bl.a. af aktivitetsniveau, køn og alder og kan beregnes.
De officielle kostråd vejleder borgere til kost der er god for både sundhed og klima.
Evaluering
I dette forløb lægges der op til formativ evaluering. I forløbsplanen præsenteres forslag til, hvad læreren med fordel kan lægge mærke til de enkelte undervisningsgange (1-6). Disse forslag har til formål at klæde læreren på til løbende at give eleverne feedback undervejs i forløbet for på den måde at hjælpe eleverne på vej i deres læreproces.
Udover at alle dele af forløbet således giver anledning til feedback, kan de to koblede aktiviteter ‘Sammensæt Ivans kost’ og ‘Giv feedback og byg ovenpå’ bruges med mere eksplicit evaluerende sigte. Her kan læreren danne sig indtryk af, hvordan eleverne er på vej mod målene for forløbet.
I evaluering af elevers læring kan der med fordel indgå tre elementer:
- Eksplicitte kriterier fx baseret på målene for forløbet.
- Konkrete tegn fremkommet fx ved observation på stedet.
- Konkret vurdering af tegnene i forhold til kriterierne.
I aktivitetsvejledningen ‘Giv feedback og byg ovenpå’ præsenteres konkrete forslag til både kriterier og tegn samt til, hvordan vurderingen kan foregå ved hjælp af et foreslået feedbackark.
Intro til forløbet
Fjernundervisningsforløbet er organiseret i dele, der varierer mellem ca. 45 og 60 minutters varighed, så der er mulighed for at tilpasse til den lektionslængde, fjernundervisningsskemaet byder. Tidsangivelsen tager ikke højde for “tjek ind og ud” af elever i fjernundervisningen, der skal lægges tid.
Forløbsplan
Del | Beskrivelse og varighed |
1 | Varighed
For at aktivere eleverne også rent fysisk, når de ellers sidder foran skærmen, sættes første aktivitet i gang som beskrevet nærmere i aktivitetsvejledningen ‘Tag billeder og analysér varedeklarationer’ og her gengivet i grove træk:
Læg mærke til
|
2 | Varighed
For at eleverne stifter bekendtskab med de nye officielle kostråd og for at give dem lejlighed til selv at bruge fagordene verbalt iværksættes en aktivitet, som eleverne gennemfører i grupper:
Læg mærke til
|
3 | Varighed
Læg mærke til
|
4 | Varighed
For at få et lille afbræk sættes en bevægelsesaktivitet i gang som beskrevet i aktivitetsvejledningen ‘Leg fødevarebingo’. Herefter går elevernes gruppevise arbejde videre som beskrevet i ‘Sammensæt Ivans kost’ (del B):
Læg mærke til
|
5 | Varighed
Læg mærke til
|
6 | Varighed For som afslutning på forløbet at styrke sammenhængen mellem den fagopdelte og fællesfaglige naturfagsundervisning arbejdes der med i tilbageblik at identificere de arbejdsspørgsmål, der er blevet arbejdet med i elevernes arbejde med den fælles problemstilling som beskrevet i aktivitetsvejledningen ‘Hvilke arbejdsspørgsmål ligger bag?’. Læg mærke til
|
Oplæg til didaktisk refleksion i naturfagsteamet
Efter at have anvendt forløbet ‘Sammensæt sund kost - hjemmefra’, vend så eventuelt dette i naturfagsteamet:
Fjernundervisningsforløbet forsøger at drage nytte af det faktum, at eleverne har let adgang til fødevarer og varedeklarationer, når de undervises hjemme.
Hvilke andre dele af biologifaget eller de andre naturfag kan drage en form for fordel af, at eleverne er hjemme - fx ved at være med til at bygge bro mellem “skolenaturfag” og elevernes hverdagsliv derhjemme?
Hvordan kan man eventuelt arbejde med at tydeliggøre denne “brobygning” for eleverne?
Faghæftet for biologi slår fast, at eleverne skal udvikle sig inden for færdigheds- og vidensområdet argumentation (i forbindelse med kompetenceområdet kommunikation). Fjernundervisningsforløbet lader eleverne arbejde med at begrunde deres valg af Ivans kost naturfagligt.
Hvilke forudsætninger, oplevede I, at eleverne havde for at begrunde naturfagligt?
Hvad, oplevede I, eleverne gik ud af forløbet med, hvad angår naturfaglig argumentation?
Hvilke oplagte næste skridt kan I få øje på i forhold til at styrke elevernes naturfaglige argumentation? Hvad kunne helt konkret være det næste, de skal “have bygget ovenpå”?
Informationer til læringsplatformene
Her er informationer, der kan sættes ind i skolens læringsplatform:
Kort præsentation af forløbet
Biologi og alt det derhjemme - har det noget med hinanden at gøre? Det har det! Vi undersøger varedeklarationer fra fødevarer, vi kan finde hjemme i køkkenet og ser på, hvordan kosten skal sættes sammen for at dække kroppens energibehov. Og så finder vi ud af, hvordan det hænger sammen med de splinternye kostråd.
Kompetenceområder samt færdigheds- og vidensområder
Fælles mål for biologi efter 9. klassetrin
Disse er centrale:
Undersøgelse
Krop og sundhed fase 1 og 3
Perspektivering
Krop og sundhed fase 3
Kommunikation
Argumentation fase 1
Mål for forløbet
Formålet med forløbet er, at du bliver klædt på til at vælge kost på et oplyst grundlag.
Det er meningen, at du skal kunne:
- Undersøge energiindhold i fødevarer.
- Vurdere fødevarer i forhold til de officielle kostråd.
- Sammensætte en kost, der passer til en given persons energibehov - og argumentere naturfagligt for det.