Eleverne skal ud i naturen og bruge deres sanser. Hvordan er det at være blind? Bliver de andre sanser bedre?
Aktiviteten skal udføres et sted i skoven eller i et område med mange træer.
En elev får bind for øjnene og føres ad omveje hen til et træ. Lad den ‘blinde’ mærke træets detaljer: bark, grene, rødder osv. Er der specielle kendetegn, der er værd at bide mærke i, fx en speciel knast, planter der vokser op ad træet eller lave grene? Omfavn træet, og mærk hvor tykt det er.
Før eleven tilbage til startstedet. Eleven skal nu – uden bind for øjnene – finde det træ, han har krammet.
Eleven skal med bind for øjnene føle på et træ eller en plante og – stadig med bind for øjnene – gætte træets/plantens art..
Lav gnidebilleder af barken, bladene, frugten, etc. for på denne måde at arbejde med træernes kendetegn.
En seende fører en ‘blind’ gennem landskabet. Den blinde skal så opleve det uden sin synssans, men ud fra sine andre sanser fortælle, hvilke træer man står under, solens placering, terrænets hældning el.lign. Legen kan afsluttes med, at den blinde skal pege i retning af startstedet, inden øjenbindet fjernes.
Meget tyder på, at den er god nok. Forskning har vist, at selv personer, der kun kortvarigt frarøves deres syn, får en øget følesans. Den forbedrede følesans er formentlig et resultat af, at hjernen skifter fokus, så ressourcerne rettes mod andre sanser end den, der er gået tabt.
Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.