Grubletegning - Regnorme

Kort beskrivelse

Lad dine elever diskutere regnorme og deres liv under jorden ud fra denne grubletegning.

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan se, hvordan orme opfører sig i nyopgravet jord eller i et syltetøjsglas med regnorme i. Hvad spiser de? Hvordan får de fat i deres føde? I kan observere, hvordan regnorme reagerer på lys ved at lyse på dem. Hvilke udfordringer er der ved at leve i jorden? Hvordan er deres udseende og adfærd med til at gøre dem velegnede til at leve i jorden?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Dyr er tilpasset deres levesteder. Regnorme er tilpasset et liv nede i jorden. De undgår rovdyr, som f.eks. fugle, men også at de udtørrer. De har nem adgang til mad (blade og andet organisk materiale). Regnorme kan ikke se i mørke. De har lysfølsomme, simple øjne og kan dermed registrere, hvor tæt de er på jordoverfladen, så de kan undgå at blive spist af rovdyr. Hvilke andre dyr lever under jorden? Hvordan er de tilpasset et liv i jorden? I kan lave en guide om dyr, der lever nede i jorden, og hvordan de er tilpasset livet dér.

Hent powerpoint præsentation

Præsentationen indeholder denne og ni andre grubletegninger med samme tema, som I kan arbejde med i undervisningen.

Skip to content