Talentudvikling i grundskolen og på gymnasier

Hvis børn og unge skal opleve en større nysgerrighed og begejstring for naturfag, så kræver det ikke kun bedre undervisning, kompetenceløft af naturfagslærere og målrettede naturfagsindsatser. Det kræver samtidig, at man tidligt i grundskolen sætter ind på talentarbejde og -udvikling. 

‘Talentudvikling i grundskoler og på gymnasier’ er en rapport udarbejdet af Oxford Research for Styrelsen for Undervisning og kvalitet i 2019. Rapportens formål er at opbygge et grundlag for en national talentudviklingsstrategi. Ønsket om en sådan strategi kommer på bagkant af den nationale naturfagsstrategi og indebærer blandt andet talentmålrettede undervisningsforløb, vidensnotater om talentudvikling og udbud af talenttilbud som for eksempel fysikolympiader.

Rapporten har netop vist, at de unge talenter ofte savner udfordringer i undervisningen, og det kan i høj grad påvirke udviklingen af deres talent samt gøre at de mister motivationen og oplever mistrivsel i skolen. 

Der er overordnet set tre undersøgelsesspørgsmål, som rapporten skal besvare: Hvordan arbejder skolerne med naturvidenskabelig talentudvikling, hvad er skolernes nuværende erfaringer med undervisningsmateriale målrettet naturvidenskabelige talenter, og hvad er erfaringerne med de 15 olympiader og konkurrencer, som allerede eksisterer? På den måde arbejdes der bredt med talentbegrebet på både grundskole- og gymnasieniveau. 

Emneord

Find rapporten

Hent og læs rapporten ‘Talentudvikling i grundskolen og på gymnasier’ på Oxford Researchs hjemmeside.

Skemaet er ikke tilgængeligt på telefonen i vertikal tilstand. Vend telefonen om, eller se det på din computer.

Helt ude i skoven

Tag på sheltertur i skoven, hvor I laver mad over bål og studerer skovens liv efter solnedgang.

Der er sket et mord

Træk i trenchcoaten og brug naturfaglige metoder til at opklare en mordgåde. Eleverne arbejder med DNA-koder, aftryk af fingre og fodtøj og lytter til lydfiler. Gennemfør aktiviteten en sen eftermiddag og aften, hvor I slutter med fælles madlavning og spisning.

Universet tur-retur

Vend blikket op mod stjernerne en mørk vintermorgen – hvad kan du se i teleskopet? Eleverne observerer himmellegemer, lærer om planeterne og arbejder med afstande i solsystemet.

Tidsforbrug

Ca. 12 timer
Ca. 5 timer
Ca. 3 timer

Særlige krav

Behov for to voksne pga. overnatning (evt. klubpædagog + lærer)

Hovedaktiviteter

Kompetenceområder og mål

Naturerfaring
Naturvidenskab i anvendelse
Astronomi
Der er en fejl i dine indtastede oplysninger. Prøv igen.
Tak for din tilmelding!

Tilmeld dig Big Bang-konferencens interesseliste, hvis du:

  • Vil have besked, når billetsalget åbner
  • Er interesseret i et smugkig af årets keynote speakers
  • Har lyst til at være den første til at se årets program
Skip to content