Mange potentialer i arbejdet med engineering i naturfagsundervisningen

Implementering af en ny engineering-didaktik rummer et stort potentiale. Det viser denne kortlægning af muligheder og udfordringer, som er lavet forud for projektet ‘Engineering i skolen’.

Denne rapport gør dig klogere på perspektiverne ved at arbejde med engineering i naturfagsundervisningen. Kortlægningen viser blandt andet, at eleverne opnår stort og forskelligartet læringsudbytte i arbejdet med engineering. Den viser dog samtidig, at det kan være udfordrende for lærerne at bruge det i undervisningen, hvis mange af indsatserne foregår som årligt tilbagevendende begivenheder. Det kan på den ene side være med til at fastholde interessen for emnet, men på den anden side risikerer det at isolere indsatserne.

Samtidig står det klart, at lærerne har brug for tydelige begrebsforklaringer, når det kommer til for eksempel teknologi-begrebet, hvis de skal kunne bruge engineering i skole- og undervisningsregi.

Kortlægningen er lavet af NEUC forud for projektet ‘Engineering i skolen’. Et 10-årigt projekt, der i perioden 2017-2027  skal bringe engineering som arbejdsmetode ind i den danske grundskoleundervisning. NEUC har undersøgt, hvilke dele af indsatsen der er med til at styrke den engineering-didaktiske kultur i grundskolen.

 

Emneord

Hvad er Engineering i skolen?

Engineering i Skolen er en national indsats, som har til formål at bringe engineering ind i naturfagsundervisningen i grundskolen. Projektet gennemføres af Engineer the future i samarbejde med en lang række partnere fra forsknings- og undervisningsområdet og med støtte fra Villum Fonden og Nordea-fonden.

NEUC har som en del af projektets indledende fase foretaget en praksiskortlægning, der analyserer, hvilke indsatser der fremmer engineering i undervisningen. 

Skemaet er ikke tilgængeligt på telefonen i vertikal tilstand. Vend telefonen om, eller se det på din computer.

Helt ude i skoven

Tag på sheltertur i skoven, hvor I laver mad over bål og studerer skovens liv efter solnedgang.

Der er sket et mord

Træk i trenchcoaten og brug naturfaglige metoder til at opklare en mordgåde. Eleverne arbejder med DNA-koder, aftryk af fingre og fodtøj og lytter til lydfiler. Gennemfør aktiviteten en sen eftermiddag og aften, hvor I slutter med fælles madlavning og spisning.

Universet tur-retur

Vend blikket op mod stjernerne en mørk vintermorgen – hvad kan du se i teleskopet? Eleverne observerer himmellegemer, lærer om planeterne og arbejder med afstande i solsystemet.

Tidsforbrug

Ca. 12 timer
Ca. 5 timer
Ca. 3 timer

Særlige krav

Behov for to voksne pga. overnatning (evt. klubpædagog + lærer)

Hovedaktiviteter

Kompetenceområder og mål

Naturerfaring
Naturvidenskab i anvendelse
Astronomi
Der er en fejl i dine indtastede oplysninger. Prøv igen.
Tak for din tilmelding!

Tilmeld dig Big Bang-konferencens interesseliste, hvis du:

  • Vil have besked, når billetsalget åbner
  • Er interesseret i et smugkig af årets keynote speakers
  • Har lyst til at være den første til at se årets program
Skip to content