DR ultra:bit styrker kodeevner for lærere og elever

Evalueringen af DR’s ultra:bit viser, at både elever og lærere har styrket deres færdigheder inden for kodning, teknologi og kritisk tænkning. Den viser også, at projektet er ved at blive integreret i skolernes undervisning.

Formålet med det treårige projekt ultra:bit har været at styrke børns forståelse og kritiske stillingtagen til teknologi. I evalueringen af DR’s læringsprojekt er fem områder af elevernes læring blevet undersøgt:

  1. kodning
  2. interesse for teknologi
  3. kreativitet
  4. forståelse af teknologi
  5. evnen til at tænke kritisk.

 

Resultaterne viser, at eleverne er blevet bedre til at kode, har fået større viden om, hvordan de bruger teknologi og tænker mere kritisk om det. Lærerne er også blevet bedre til at undervise i kodning og teknologi. Projektet ser ud til at blive en fast del af undervisningen på skolerne, fx ved at bruge BBC micro:bit og undervisningsmaterialer fra DR.

Den samlede evaluering består af årlige delevalueringer. Fokus har primært været på den såkaldte ’årgang ultra:bit’ – de elever, som gik i 4. klasse, da projektet begyndte i 2018. Undersøgelserne er designet således, at det både er muligt at lave sammenligninger over tid samt fokusere på elever og læreres udbytte af det enkelte års ultra:bit-aktiviteter.

 

 

Emneord

Hvad er DR ultra:bit?

ultra:bit er en lærings- og undervisningsindsats, der inspirerer børn til at gå fra at være forbrugere at være skabere af teknologi. Eleverne arbejder med kodning af mikro:bits og lærer om kritisk tænkning.

ultra:bit er udviklet i samarbejde med store dele af undervisningsverdenen og støttet af Industriens Fond. ultra:bit er udført i perioden 2018-2023 af DR i samarbejde med Center for Undervisningsmidler (CFU Danmark) under professionshøjskolerne samt det nationale naturfagscenter Astra.

Skemaet er ikke tilgængeligt på telefonen i vertikal tilstand. Vend telefonen om, eller se det på din computer.

Helt ude i skoven

Tag på sheltertur i skoven, hvor I laver mad over bål og studerer skovens liv efter solnedgang.

Der er sket et mord

Træk i trenchcoaten og brug naturfaglige metoder til at opklare en mordgåde. Eleverne arbejder med DNA-koder, aftryk af fingre og fodtøj og lytter til lydfiler. Gennemfør aktiviteten en sen eftermiddag og aften, hvor I slutter med fælles madlavning og spisning.

Universet tur-retur

Vend blikket op mod stjernerne en mørk vintermorgen – hvad kan du se i teleskopet? Eleverne observerer himmellegemer, lærer om planeterne og arbejder med afstande i solsystemet.

Tidsforbrug

Ca. 12 timer
Ca. 5 timer
Ca. 3 timer

Særlige krav

Behov for to voksne pga. overnatning (evt. klubpædagog + lærer)

Hovedaktiviteter

Kompetenceområder og mål

Naturerfaring
Naturvidenskab i anvendelse
Astronomi
Der er en fejl i dine indtastede oplysninger. Prøv igen.
Tak for din tilmelding!

Tilmeld dig Big Bang-konferencens interesseliste, hvis du:

  • Vil have besked, når billetsalget åbner
  • Er interesseret i et smugkig af årets keynote speakers
  • Har lyst til at være den første til at se årets program
Skip to content