Der kan godt være lidt for mange ‘hurra-ord’, man skal forholde sig til som lærer, men science-kapital skal ikke ende med at blive et af dem. I sit blogindlæg beskriver Christina Frausing Binau lige præcis hvorfor, science-kapital ikke bør betragtes som et af disse ord.
Christina Frausing Binau er ansat som konsulent i Astra, men er samtidig biologilærer i grundskolen. Hun skriver ofte blogindlæg til Astra-bloggen på folkeskolen.dk, og et af disse er indlægget ‘Hvordan en podcast på små 30 minutter gav mig et helt nyt lys at se naturfag i’.
Kan jeg pudse brillerne for at se og bygge videre på andet end de oplagte eleverfaringer som “du går jo til spejder, Sofie, måske ved du noget om…” eller “du var jo på science camp sidste år, Egon, hvad hørte du om raketopsendinger?” Måske kan det udvides til “du kører jo mountainbike, Irina, har du lagt mærke til, hvad der sker med skoven i maj…” og “fra dine eftermiddage på rideskolen, Rasmus, har du så lagt mærke til, om der er nogle insekter, der flokkes i hestepærerne?” eller “I er jo flere der gamer, men har I tænkt over, hvordan det går til, at bazookaen skyder, når I trykker på musen?”
Christina Frausing Binau, ‘Hvordan en podcast på små 30 minutter gav mig et helt nyt lys at se naturfag i’
I dette blogindlæg reflekterer Christina Frausing Binau over, hvordan science-kapital skal forstås, men også hvordan man som folkeskolelærer kan bruge det i hverdagen. Hun understreger samtidig, at podcasten gav hende indblik i, hvordan naturvidenskab meget målretter sig de oplagte kandidater, men hvordan det faktisk burde være målrettet alle – selv de mindre åbenlyse kandidater, ligesom Christina selv var det som ung.