Nyheder - Ny Viden

Ung forsker vil skabe planteliv på Mars

Hovedprisen ved årets Unge Forsker finale går til Konrad Basse Fisker fra Roskilde Katedralskole. Den 19-årige gymnasieelev vil brødføde de mennesker, som sendes på missioner til Mars ved at ændre på generne i spiselige alger, så de beskyttes mod planetens skadelige stråler. 

Mars er en tør, giftig og kold planet, hvor stråling og temperaturer ned til 140 minusgrader gør det umuligt at dyrke noget som helst.

Men det problem kan Konrad Basse Fisker fra 3. g. på Roskilde Katedralskole have løst. Den unge gymnasieelev vil producere en strålingstolerant næringsrig alge, som vil være egnet til dyrkning i en bemandet rumkoloni på Mars, og den idé indbragte ham i eftermiddag hovedprisen ved årets Unge Forskere finale i Øksnehallen i København. Se mere om Konrad Basse Fiskers projekt.

Konkret vil Konrad Basse Fisker indsætte et gen fra det millimeterstore bjørnedyr i en alge, så den bliver modstandsdygtig over for stråling. Bjørnedyret er kendt for at være usædvanlig hårdfør, og man har blandt andet fundet levende bjørnedyr i 10.000 år gammel permafrost.

Og det var netop bjørnedyrets hårdførhed kombineret med algens store næringsindhold, der ledte den unge gymnasieelev på sporet i retning mod menneskets overlevelse på Mars.

”I modsætning til kartofler og majs rummer alger også eksempelvis omega 3-fedtsyrer, som vi normalt får fra fisk. Men faktisk får mange fisk omega-3 ved at spise alger,”

fortæller Konrad Basse Fisker.

 

Projekt kan sikre overlevelse

Juryen siger i sin begrundelse, at opdagelsen rækker ud over den verden, vi kender.

”Projektet har et kæmpe potentiale med sin innovative tilgang til en relevant samfundsproblemstilling for fremtiden. Vi håber derfor, at vinderen vil kunne bruge prisen til at føre projektet videre til stjernerne og sikre vores overlevelse og madproduktion i rummet,” skriver juryen.

I alt 168 unge i alderen 10-20 år deltog i det store videnskabstræf Science Expo i Øksnehallen i København, som blev afgjort ved et brag af en Unge Forskere finale i eftermiddag

De unge finalister kommer fra grundskoler og gymnasier i hver en krog af landet. For hver af dem er eventyret startet med noget, de har undret sig over i hverdagen, eller blot deres helt egen kreative eller nytænkende idé. 

Som vinder af prisen som årets unge forsker i hovedrækken for gymnasieelever modtager Konrad Basse Fisker 25.000 kroner, ligesom han kan se frem til at skulle deltage i internationale konkurrencer. Det samme kan vinderen af juniorkonkurrencen, Mimi Nielsen fra 9. klasse på Nordsjællands Grundskole og Gymnasium. Hun imponerede juryen mod sit projekt, der vil gøre juletræer til en ny billig, lettilgængelig og CO2-negativ kilde til kostfibre og præbiotika.

 

Tårnhøj kvalitet af forskning

Der er uddelt sponsorpræmier til cirka hver fjerde finalist. Men ingen går tomhændet fra finalen, forsikrer programleder for Unge Forskere, Katrine Bruhn Holck:

”Det har været et forrygende felt af unge forskere i år, med tårnhøj kvalitet i deres forskning. Den kvalitet er vigtig. Vi har brug for de unges gejst og nye ideer. De er fremtidens helte, fordi de arbejder med den naturvidenskab, vi skal bruge for at komme i mål med den grønne omstilling, sundhed og fremtidens fødevareforsyning,”

siger Katrine Bruhn Holck.

Finalisternes projekter repræsenterer tre forskellige spor: Life science, Physical Science og Technology. Finalisterne har kvalificeret sig efter fem semifinaler rundt i landet. Oprindeligt var over 1.000 projekter tilmeldt.

Science Expo er Danmarks største science event for nysgerrige børn og voksne. Den varer tre dage. Her kan man gå på opdagelse i de nyeste naturvidenskabelige landvindinger og se kemi- og fysikshows. I 2022 har 8.000 besøgende tilmeldt sig åbent hus-arrangementerne. 

Aktuelt

Andre nyheder

Deltag i Masseeksperiment 2024

Nu er tilmeldingen til Masseeksperiment 2024 åbnet. Masseeksperiment kobler forskning og undervisning i et forløb for elever i grundskolen og ungdomsuddannelserne.

Nu kan du købe billetter til Big Bang-konferencen 2024!

Billetsalget og salget af messestande til Danmarks største naturfagskonference, Big Bang-konferencen 2024,  er åbent. Vi glæder os til at se dig til to dages faglig ...

EUD Undervisning i naturfag er motiverende

En ny undersøgelse fra Astra og EVA viser, at elever på EUD oplever, at undervisningen i de naturvidenskabelige fag er relevant og spændende og giver ...

Resultaterne af 30.000 elevers jagt efter mos, lav og bjørnedyr

Knap 30.000 elever fra grundskoler og gymnasier i hele Danmark har deltaget i Masseeksperiment 2023, den hidtil største kortlægning af mikrolivet i den danske natur. ...

Børn og unges science-kapital i Danmark

Her får du hovedpointerne fra SCOPE-rapporten, som er den første nationale undersøgelse af børn og unges science-kapital i Danmark.
Skip to content