Undervisningsmaterialer
Find undervisningsmaterialer frem ved at taste et fagligt ord i søgefeltet. Du kan også bruge filtrene, der dækker over kernefagligheder og emner bl.a. fra Fælles Mål.
Henvisning
I sand kan du finde sandkorn, der er magnetiske. Hvorfor er nogle sandkorn magnetiske, og hvilke sandkorn er magnetiske? Hvordan virker en magnet? Og hvordan kan du med disse sandkorn vise magnetfelter?
Henvisning
Undersøg, hvordan nogle materialer kan lede strøm, men ikke kan magnetiseres, og hvordan nogle materialer ikke leder strøm og ikke påvirker magnetfeltet. Design selv dele af undersøgelsen.
Henvisning
Eleverne gør sig erfaringer med, hvilke materialer der er magnetiske, og hvilke der ikke er.
Henvisning
Magneters styrke undersøges ved at teste, hvor mange papirclips magneterne kan løfte.
Henvisning
Byg en magnetfeltplade af petriskåle og se magnetfelterne på magneter og i forskelligt elektronisk udstyr.
Henvisning
Et kompas kan hjælpe med at finde vej. Kompasset kan fortælle dig retningen mod jordens nordpol ved hjælp af magnetisme. Ved at holde en fast kompaskurs kan du bevæge dig i en lige linje.
Henvisning
Har du hørt lyden af et tog, der bremser? Det er hjulene på toget, der larmer, og de “stjæler” noget af togets energi. Derfor har man opfundet tog uden hjul, som svæver på et magnetfelt. Hvis du har holdt to magneter mod hinanden, ved du, at magneterne kan frastøde hinanden. Det er den virkning, du skal udnytte, når du bygger dit svævende tog.
Henvisning
Eleverne udvikler deres erfaringer med elektriske kredsløb ved selv at bygge elektriske kredsløb, og klassekammeraterne gætter på, hvad der sker i kredsløbet.
Henvisning
Alger laver fremtidens rummad. I denne undersøgelse skal du producere alger og se, hvordan man skaber de rigtige vækstbetingelser for dem.
Henvisning
I dette eksperiment demonstreres det, hvordan almindeligt sand kan bruges til at rense mudret vand.
Forløb
Eleverne undersøger hjerte/lunge-kredsløbet. Fokus på både undersøgelse og modellering samt hvordan lærerens spørgsmål kan kvalificere begge.
- Krop og sundhed
- Mennesket
Henvisning
I dette forsøg kan du undersøge, hvordan trykket bevirker, at vandstanden i to glas udjævnes.
Forløb
Forløbet tager udgangspunkt i toilettets historie og perspektiverer til andre landes toiletforhold.
- Krop og sundhed
Forløb
Mange faktorer har betydning for, om elever vil benytte skoletoilettet. I dette forløb skal I arbejde med nogle af disse faktorer: Teknologier der indgår i et toilet, en innovativ aktivitet om ‘at ramme rigtigt’ i toilettet samt et engineering-forløb, hvor eleverne skal udvikle det perfekte papirhåndklæde.
Forløb
Eleverne undersøger energiindhold i fødevarer fra deres eget køkken og holder det op imod de officielle kostråd. Eleverne sammensætter kost, der kan dække kroppens energibehov og argumenterer naturfagligt for valgene
Forløb
Hvad sker der i kroppen, når vi spiser og drikker, hvordan fungerer fordøjelsessystemet, og hvilken funktion har nyrerne?
- Krop og sundhed
- Mennesket
Forløb
Den svenske botaniker Carl von Linné udviklede i 1735 et system til at klassificere levende organismer, og hans måde har været anvendt siden.
- Evolution
- Natur og miljø