Find undervisningsmaterialer frem ved at taste et fagligt ord i søgefeltet. Du kan også bruge filtrene, der dækker over kernefagligheder og emner bl.a. fra Fælles Mål.

 • Materialetype

 • Fag

 • Klassetrin

 • Emneord

 • Reset
Henvisning
Formålet med aktiviteten er at undersøge, om der er poler på elektromagneter, og om det er muligt selv at bestemme, hvor polerne skal være på en elektromagnet.
 • Partikler, bølger og stråling
Henvisning
Undersøg, hvor stærk en elektromagnet I kan bygge med ledning og søm, og om andet end søm kan bruges.
 • Partikler, bølger og stråling
Henvisning
Eleverne tester magnetfeltet omkring en magnet med brug af forskellige materialer.
 • Partikler, bølger og stråling
Henvisning
Eleverne udvikler deres erfaringer med magnetisme. Eleverne undersøger, hvordan man kan magnetisere, og hvordan man kan afmagnetisere.
 • Partikler, bølger og stråling
Henvisning
I sand kan du finde sandkorn, der er magnetiske. Hvorfor er nogle sandkorn magnetiske, og hvilke sandkorn er magnetiske? Hvordan virker en magnet? Og hvordan kan du med disse sandkorn vise magnetfelter?
Henvisning
Undersøg, hvordan nogle materialer kan lede strøm, men ikke kan magnetiseres, og hvordan nogle materialer ikke leder strøm og ikke påvirker magnetfeltet. Design selv dele af undersøgelsen.
Henvisning
Byg en magnetfeltplade af petriskåle og se magnetfelterne på magneter og i forskelligt elektronisk udstyr.
Henvisning
Et kompas kan hjælpe med at finde vej. Kompasset kan fortælle dig retningen mod jordens nordpol ved hjælp af magnetisme. Ved at holde en fast kompaskurs kan du bevæge dig i en lige linje.
Henvisning
Har du hørt lyden af et tog, der bremser? Det er hjulene på toget, der larmer, og de “stjæler” noget af togets energi. Derfor har man opfundet tog uden hjul, som svæver på et magnetfelt. Hvis du har holdt to magneter mod hinanden, ved du, at magneterne kan frastøde hinanden. Det er den virkning, du skal udnytte, når du bygger dit svævende tog.
Henvisning
Eleverne udvikler deres erfaringer med elektriske kredsløb ved selv at bygge elektriske kredsløb, og klassekammeraterne gætter på, hvad der sker i kredsløbet.
Henvisning
Alger laver fremtidens rummad. I denne undersøgelse skal du producere alger og se, hvordan man skaber de rigtige vækstbetingelser for dem.
Henvisning
I dette eksperiment demonstreres det, hvordan almindeligt sand kan bruges til at rense mudret vand.
Forløb
Eleverne undersøger hjerte/lunge-kredsløbet. Der er fokus på både undersøgende og modellerende arbejde og på, hvordan lærerens spørgsmål kan være med til at kvalificere begge dele.
 • Krop og sundhed
 • Mennesket
Henvisning
I dette lille forsøg kan du lære noget om overtryk og undertryk.
Henvisning
I dette forsøg kan du undersøge, hvordan trykket bevirker, at vandstanden i to glas udjævnes.