Microbit tilsluttet computer, holdes af en hånd

Kodeark til Hummingbird: bevægelse

Lærervejledning til kodearket 'bevægelse'

Skal elevernes dyr bevæge sig, skal de bruge de servoer (motorer), som følger med til Hummingbird. De kan få dyret til at bevæge forskellige dele på sin krop, såsom at logre med sin hale, løfte et ben, dreje sit hoved eller måske endda få det til at løbe.

Hvilken servo, eleverne skal bruge, afhænger af, hvad dyret skal gøre.

astra girl

Rotations- og positionsservoer

Til Hummingbird:bit Premium følger der i alt fire servoer i hver pakke: 

  • To stk rotationsservoer
  • To stk positionsservoer

De er lette at koble til din Hummingbird:bit. Til hver af de to typer servoer følger der en specifik programmeringsblok til MakeCode.

Billede til bevægelse

Tilslutning og brug af servoer

Husk ekstern strømforsyning via fx batteripakke, når du bruger servoer, for ellers kører de ikke. USB kan ikke trække dem selv, da servoerne skal have 5V og ikke kan nøjes med de 3,3 V, som en Micro:bit maks. kan trække.

Stikket til servoerne skal sættes i, så ledningerne passer til:

  • Sort ledning i minus (-)
  • Rød ledning i plus (+)
  • Hvid ledning i signal (S)

 

Der kan i alt tilsættes 4 servoer på Hummingbird:bit på en gang. Så det er muligt at lave et dyr med to ben, der bevæger sig, som samtidig kan have fx to vinger på, som basker samtidig. 

astra girl

Rotationsservo: ben og fødder

Rotationsservoen (FS5103R) bruges, når man ønsker, at servoen skal bevæge sig rundt og rundt enten i den ene eller anden retning. Den kan dog kun sættes til at køre med en given hastighed i den ene eller anden retning, og kan ikke holde styr på, hvor meget den har kørt, hvilket giver den nogle begrænsninger ift. en rotationsservo. Til gengæld er det ikke begrænset, hvor mange grader den drejer. 

  • Elevaktivitet: Ben og fødder.
  • Interval: Rotationsservoen kan sættes til en hastighed fra -100 % (fuld bak) til 100 % (fuld fart frem). Ved “-”-værdier bakker servoen, og ved “+”-værdier kører den frem. Ved værdien 0 står servoen stille. 
  • Ekstra hjælp og inspiration til rotationsservo kan findes her
astra girl

Positionsservo: arme og hoved

Positionsservoen (FS5103B) bruges, når man ønsker, at servoen skal bevæge sig mellem helt specifikke positioner. Den kan dog kun drejes inden for 180 grader, hvilket giver den nogle begrænsninger ift. en rotationsservo. Til gengæld er den præcis i dette interval. 

  • Elevaktivitet: Hoved og arme.
  • Interval: Positionsservoen kan have en position fra 0 grader til 180 grader.  
  • Ekstra hjælp og inspiration til positionsservo kan findes her
astra girl

Modtag Astras nyhedsbrev

Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.

𝗠𝗮𝗻𝗴𝗹𝗲𝗿 𝗱𝘂 𝗶𝗻𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝘁𝗶𝗹 𝗴𝗼𝗱𝗲 𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗳𝗮𝗴𝗹𝗶𝗴𝗲 𝘂𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀ø𝗴𝗲𝗹𝘀𝗲𝗿?

Astra er medarrangør af Big Bang-konferencen, der samler landets bedste formidlere, undervisere og forskere og giver dig to dages faglig forkælelse i naturvidenskabens tegn.

Du får:

Køb din billet til Danmarks største naturfagskonference!

(åbner bigbangkonferencen.dk)

Skip to content