Elev kigger interesseret med mens hans kammerat kigger i mikroskop

Grubletegninger

Grubletegningerne vækker interesse, skaber diskussioner og stimulerer eleverne til naturvidenskabeligt ræsonnement

Grubletegninger kan bruges til at fremme og udvikle elevernes naturfaglige forståelse blandt andet ved at stille spørgsmål, som eleverne ikke havde tænkt eller reflekteret over. Grubletegninger kan bruges til at afdække elevernes usikkerheder og hverdagsforestillinger.

Grubletegninger er også velegnede til at identificere egne hverdagsforestillinger. Som en del af forberedelserne til undervisningen kan man bruge dem til at reflektere over sin egen forståelse.

På tegningerne er nogle børn samlet omkring et naturvidenskabeligt fænomen. Et af børnene stiller spørgsmål eller problematiserer en hændelse. De andre børn kommenterer spørgsmålet med hver deres idé.Tegningerne har ikke nødvendigvis ét rigtigt svar. I flere tilfælde bliver det eneste fornuftige svar: "det afhænger af.....".

Hver grubletegning er suppleret af en kort tekst med idéer til yderligere aktiviteter, der kan hjælpe med til at afklare den aktuelle problemstilling. Desuden er der en videnskabelig forklaring på det fænomen, der præsenteres i den pågældende grubletegning.

astra girl

Grubletegninger...

  • Gør elevernes forestillinger og forståelse mere eksplicitte
  • Illustrerer forskellige synsvinkler
  • Stimulerer til argumentation og diskussion
  • Fremmer deltagelse og engagement
  • Hjælper eleverne med at formulere deres egne spørgsmål
  • Kan danne udgangspunkt for elevernes egne undersøgelser
  • Fremmer anvendelse af naturfaglige forklaringer i hverdagssituationer
  • Fremmer sprogudvikling og forståelse
  • Kan anvendes ved opsummering af et emne
astra girl

100 grubletegninger ordnet i 10 temaer

Herunder finder du 10 temaer, som hver indeholder 10 tegninger, som du kan bruge til at arbejde med dette tema. Du kan også lave en søgning blandt alle grubletegninger.

astra girl

Lyd

Skal du igang med et tema om lyd, hørelse, støj, bølger, musik eller tilsvarende?

Didaktiske ressourcer

Skal du i gang med et emne, der omhandler 'Jorden og Universet' så find grubletegninger om fx det ydre rum, Jordens rotation og månefaser.

Didaktiske ressourcer

Lys

Skal du igang med et emne indenfor 'lys', så finder du her blandt andet grubletegninger om buede spejle, grønne skygger, solbriller, stjerner, prismer og lommelygter. 

Didaktiske ressourcer

Skal du igang med et emne indenfor 'ændringer i stoffer', så finder du her blandt andet grubletegninger om balloner, brusetabletter, rustne søm, smeltende is, sure appelsiner og syreregn.

Didaktiske ressourcer

Skal du igang med et emne, der omhandler 'livsprocesser i dyr og planter', så finder du her grubletegninger om muskler, frø, bønner, livet i vandhullet, m.m.

Didaktiske ressourcer

Skal du i gang med et emne, der omhandler 'Energikilder og energioverførsel', så finder du her blandt andet grubletegninger om biler, isterninger, is, optrækslegetøj, varm sol, i vinden, solbadning og sorte og hvide biler.

Didaktiske ressourcer

Skal du i gang med et emne, der omhandler 'levende organismer og deres omgivelser', så finder du her blandt andet grubletegninger om æbler der rådner, regnorme, brødbagning, kompostbunker og mange andre.  

Didaktiske ressourcer

Skal du i gang med et emne, der inkluderer arbejdet med 'kræfter og bevægelse', så finder du her grubletegninger om fald, elefantfødder, fodbold, jetfly og mange andre. 

Didaktiske ressourcer

Skal du i gang med et emne indenfor 'stoffers egenskaber', så finder du her blandt andet grubletegninger om røræg, sodavand, væsker, kogende vand og snemænd.  

Didaktiske ressourcer

Udvikling af Concept Cartoons

Concept Cartoons blev udviklet i 1992 i England af Brenda Keogh and Stuart Naylor under overskriften Concept Cartoons. De så et behov for at finde frem til måder at udfordre læreres tænkning på efteruddannelseskurser.

Astra har indgået en kontrakt med udgiveren i England: Millgate House Education Ltd, om oversættelse til dansk og med rettigheder til fri brug i danske skoler.

astra girl

Tilmeld Astras nyhedsbrev

Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende undervisning i naturfagsundervisning af høj kvalitet.

Skip to content