Naturfag som valgfag

Naturfag som valgfag

Valgfag fylder langt mere i skemaet for udskolingen, når vi rammer skoleåret 2025/2026. Brug lejligheden til at tone lokale valgfag i en naturfaglig retning med praktiske og eksperimenterende elementer.

Molekylær gastronomi, røjsertur til mosen eller repair-café med fokus på bæredygtighed. Lokale valgfag rummer gode muligheder for at iscenesætte naturfagligt indhold på kreative og praktiske måder. Samtidig er det en oplagt anledning til at sætte naturfaglighed i samspil med andre fagligheder.

Som naturfagslærer kan du gå i dybden med nicheområder, som kan være svære at få tid til. Det, der pirrer nysgerrigheden for dem, der har svært ved naturfag, eller giver noget ekstra til de særligt motiverede.

Hvad er lokale valgfag?

Lokale valgfag er obligatoriske, særskilte valgfag, som man frit kan bestemme indholdet i på skole- eller kommuneniveau. Lokale valgfag skal udbydes for udskolingen, og de ligger ud over de praktiske og musiske valgfag; håndværk og design, madkundskab, musik og billedkunst.

Hos Børne- og Undervisningsministeriet

Valgfaget Unge Forskere

Lad de motiverede elever tage springet fra skoleopgave til forskningsprojekt. I et Unge Forskere-forløb arbejder eleverne projektorienteret med et emne, de selv har valgt og brænder for.

De arbejder enten med den naturvidenskabelige metode eller ingeniørens arbejdsmetode og styrker derudover kompetencer inden for undersøgende arbejde, modellering, teknologi og kommunikation. 

De elever, der kan og vil, har mulighed for at tilmelde sig konkurrencen Unge Forskere Junior.

Varighed

Astra pige 24 UF 0edbda21 c781 4b22 8aa6 66c4ab783752 kopier

Opbygning

1 Astra
Idefase: ideudvikling og valg af projekt
2 Astra
Udviklingsfase: undersøgelser, vidensindsamling og udvikling
3 Astra
Projektfase: produktion af rapport, projektbeskrivelse og videopitch
4 Astra
Konkurrencefase (valgfrit): tilmelding til Unge Forskere Junior. Hvis eleverne går videre, forbereder de mundtlig præsentation og poster, og de kan løbende videreudvikle og forbedre projektet.

Forslag til aktiviteter

Formål, mål og indhold

Se fagformål, kompetencemål og -områder samt indholdsområder i dette dokument. Brug det til at lave dit eget oplæg til skoleledelsen.

Sådan kan du organisere et Unge Forskere-valgfag

Valgfaget er bygget op om et projektorienteret forløb, hvor eleverne arbejder selvstændigt med deres projekter enten i grupper eller enkeltvis. I kan med fordel begynde med en fælles idegenerering og herefter dele klassen op. 

Når eleverne har valgt deres projekter og problemstillinger, skal de selv finde ud af, hvordan de vil undersøge dem. Det betyder, at du som lærer træder i baggrunden og fungerer som en vejleder eller coach. Din rolle er at tilbyde sparring og adgang til udstyr samt sikre, at det bliver brugt forsvarligt, hvis eleverne eksempelvis laver undersøgelser i fysik/kemi-lokalet.

Læs mere om Unge Forskere som didaktisk metode.

Ture ud af huset og fremvisning af projekter

Valgfaget er bygget op om et projektorienteret forløb, hvor eleverne arbejder selvstændigt med deres projekter enten i grupper eller enkeltvis. I kan med fordel begynde med en fælles idegenerering og herefter dele klassen op. 

Når eleverne har valgt deres projekter og problemstillinger, skal de selv finde ud af, hvordan de vil undersøge dem. Det betyder, at din rolle som lærer er at være vejleder.

Din rolle er at tilbyde sparring og adgang til udstyr samt sikre, at det bliver brugt forsvarligt, hvis eleverne eksempelvis laver undersøgelser i fysik/kemi-lokalet.

Konkurrence eller ej?

Valgfaget gør eleverne klar til at sende deres projekt til Unge Forskere Junior. For at deltage skal de aflevere en projektbeskrivelse, en rapport og et videopitch. Bliver de udtaget til semifinalen, skal de præsentere projektet mundtligt for en fagjury. 

Alle, der har lyst, kan sende deres projekter ind, men det er ikke et krav for at deltage i valgfaget. Undervisningen kan sagtens gennemføres, hvor kun få eller ingen elever indsender bidrag. En mulighed er også at deltage i illustrationskonkurrencen Min Vildeste Ide, hvor eleverne tegner deres naturvidenskabelige projekt eller ide.

Kontakt Unge Forskere for sparring

Se mere om Unge Forskere på www.ungeforskere.dk.

Har du brug for sparring eller gode ideer, så skriv til info@ungeforskere.dk eller tag fat i Christina Marie Lütken. Hun kan også sætte dig i kontakt med en af Unge Forskeres erfarne lærerambassadører, der gerne tager ud og fortæller om hvordan de underviser i metoden..

Christina Lutken

Christina Marie Lütken

Konsulent

Christina varetager skolesamarbejde og netværk med Unge Forsker-lærere. Hun har ansvar for Min vildeste Ide og koordinerer deltagelse i internationale konkurrencer.

Hvad er Unge Forskere Junior?

Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence Arrangeret af Astra - det nationale naturfagscenter

Unge Forskere er en platform for at finde, hylde og anerkende de elever, der kan og vil noget mere inden for naturfag og naturvidenskab.

Eleverne arbejder problem- og projektorienteret med et emne, de selv vælger, og de får løbende sparring og mulighed for at forbedre deres projekter, når de går videre i konkurrencen.

Projekterne bliver bedømt af en jury, som giver feedback til alle – også dem, der ikke går videre i konkurrencen. I den første kvalifikationsrunde bliver de 100 bedste projekter udtaget til regionale semifinaler. Herfra går de bedste 50 projekter videre til den nationale finale. 

Unge Forskere Junior er for grundskoleelever, og Unge Forskere Senior er for elever på ungdomsudddannelser.

På ungeforskere.dk

Valgfaget Science after dark

I Science after dark oplever eleverne naturen og naturvidenskabens forunderlige verden efter mørkets frembrud.

Mordmysterier, flagermus og månelys. Lad naturfagligheden udspille sig på en legende og nysgerrig måde efter mørkets frembrud. Eleverne lærer at færdes i og undersøge naturen efter mørkets frembrud. De arbejder problemløsende med naturfaglige teknikker og lærer at observere himmellegemer.

Faget er organiseret i tre begivenheder, og det kan forløbe over et halvt skoleår:

1 Astra
Helt ude i skoven - sheltertur i september

Tag på sheltertur i skoven, hvor I laver mad over bål og studerer skovens liv efter solnedgang.

2 Astra
Der er sket et mord … - opklaring af mordgåde i oktober

Træk i trenchcoaten og brug naturfaglige metoder til at opklare en mordgåde. Eleverne arbejder med DNA-koder, aftryk af fingre og fodtøj og lytter til lydfiler. Gennemfør aktiviteten en sen eftermiddag og aften og slut af med fælles madlavning og spisning

3 Astra
Universet tur-retur - nattehimlen en tidlig morgen i december

Vend blikket op mod stjernerne en mørk vintermorgen – hvad kan du se i teleskopet? Eleverne observerer himmellegemer, lærer om planeterne og arbejder med afstande i solsystemet.

Få fingrene i det konkrete indhold

Kontakt Christina Frausing Binau for at få guide til flagermusarter til shelterturen, eksempel på afhøringsrapport, lydfiler og drejebog for narrativet til mordgåden og beskrivelse af udeaktiviteten i forbindelse med Universet tur-retur.

r6hutyh5gh

Christina Frausing Binau

Konsulent

Christina arbejder med naturfagsdidaktisk udvikling i grundskolen samt evaluering af naturfagsindsatser.

Idebank: Lav dit eget valgfag

Lad denne idebank være affyringsrampen til dit helt eget naturfaglige valgfag. Listen er lavet af naturfagslærere, som deltog på Big Bang-konferencen 2025 og delte deres bedste ideer til lokale valgfag.

Der er ret frie rammer fra Børne- og Undervisningsministeriet, når du laver dit valgfag. Du kan selv bestemme indholdet og varigheden – selvfølgelig sammen med skolens ledelse. Lokale valgfag kan vare mellem seks måneder og tre år, så længe alle udskolingselever samlet set får to års undervisning i lokale valgfag.

1 Astra
Byg LEGO-robotter: Byg og deltag i FIRST LEGO League
2 Astra
Find (din) vej: Orienteringsløb, GIS, skovens kendetegn
3 Astra
Fit & sund: Kost, søvn, bevægelse m.m.
4 Astra
Fix det selv: Repaircafé - hverdagsproblemløsning og handlekraft
5 Astra
Genbrug er guld: Upcycling og bæredygtighed (fx tekstil)
6 Astra
Molekylær gastronomi: Naturfag og madkundskab
7 Astra
Naturens idekatalog: Løs designudfordringer med inspiration fra naturen - fx bikuber, burrebånd og termitbo
8 Astra
Natur- og friluftsliv: Overlevelse, friluftsliv og natur
9 Astra
Opfind og byg: Løsninger, prototyper og opfindelser
10 Astra
Prøv kemi: De sjove undersøgelser, man ellers ikke når
11_Astra
Science & fiction Superhelte og naturvidenskab
12 Astra
Til havs: Sø-terminologi, knob og navigation

Skemaet er ikke tilgængeligt på telefonen i vertikal tilstand. Vend telefonen om, eller se det på din computer.

Helt ude i skoven

Tag på sheltertur i skoven, hvor I laver mad over bål og studerer skovens liv efter solnedgang.

Der er sket et mord

Træk i trenchcoaten og brug naturfaglige metoder til at opklare en mordgåde. Eleverne arbejder med DNA-koder, aftryk af fingre og fodtøj og lytter til lydfiler. Gennemfør aktiviteten en sen eftermiddag og aften, hvor I slutter med fælles madlavning og spisning.

Universet tur-retur

Vend blikket op mod stjernerne en mørk vintermorgen – hvad kan du se i teleskopet? Eleverne observerer himmellegemer, lærer om planeterne og arbejder med afstande i solsystemet.

Tidsforbrug

Ca. 12 timer
Ca. 5 timer
Ca. 3 timer

Særlige krav

Behov for to voksne pga. overnatning (evt. klubpædagog + lærer)

Hovedaktiviteter

Kompetenceområder og mål

Naturerfaring
Naturvidenskab i anvendelse
Astronomi
Der er en fejl i dine indtastede oplysninger. Prøv igen.
Tak for din tilmelding!

Tilmeld dig Big Bang-konferencens interesseliste, hvis du:

  • Vil have besked, når billetsalget åbner
  • Er interesseret i et smugkig af årets keynote speakers
  • Har lyst til at være den første til at se årets program
Skip to content