Grubletegninger - Stoffers egenskaber

Stoffers egenskaber

Tag dialogen om kemiske stoffer

Grundstoffer, væsker og gasser – alle stoffer har forskellige egenskaber.

Stoffer er kemiske forbindelser med forskellige egenskaber. Lad dine elever tale om deres forestillinger om forskellige stoffers egenskaber med udgangspunkt i grubletegninger om fx brugen af helium i balloner og vand i forskellige tilstandsformer.

Tegning af elever der giver rækker hænderne op

Hvilke forestillinger har dine elever om stoffers egenskaber?

Luft er en gasart, men hvad sker der, når den bliver kølet ned - udvider den sig, skrumper den, eller beholder den sin massefylde?
Luften og luftpartiklerne ændrer sig, når man kommer op i bjergene. Lad dine elever diskutere, deres viden og forestillinger om fænomenet.
Når du har en heliumballon, mister den sin opdrift over tid. Lad dine elever diskutere om de kan få den til at svæve igen og i så fald hvordan.
Jord kan bruges til at filtrere vand. Lad dine elever diskutere, hvad det betyder, om sandkornene i jorden er større eller mindre.
Hvilken gryde vand koger først? Lad dine elever diskutere vands kogepunkt og temperatur ud fra grubletegningen.
Når vand koger, dannes der bobler i overfladen. Ud fra grubletegningen kan dine elever tale om dette fænomen og hvad det skyldes.
Hvor mange grundstoffer består en omgang røræg af? Brug grubletegningen til at diskutere dette og til at tale om grundstoffer og kemiske forbindelser.
Skal man give Snemand Frost jakke på for at undgå, at han smelter? Eller er det faktisk med til at gøre, at han smelter hurtigere?
Lad dine elever tale om, hvad der sker med sodavand, når boblerne stiger til vejrs. Både hvad de ved, og hvad de tror.
Hvilket materiale skal man bruge for at lave den bedste tepotte? Lad dine elever tale om dette ud fra grubletegningen.
Brug denne grubletegning til en snak om hvor meget væsker og gasser fylder, og hvordan de kan komprimeres.
Er det væske eller fast form, og hvad definerer egentlig en væske? Lad dine elever tale om dette og udfordre deres hverdagsforestillinger.

Modtag Astras nyhedsbrev

Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.

Skip to content