Sæt gang i dialoger om lys

Aktiver dine elevers hverdagsforståelser om lys og skygge med grubletegninger.

Lys og skygge er velkendte fænomener, og det er netop i det velkendte at eleverne kan have ubevidste forestillinger. Hverdagsforestillingerne bliver gjort eksplicitte, når eleverne forholder sig til de forskellige udsagn i grubletegningerne om lys.

Tegning af børn i vand med waders på

Lad eleverne tale om lys, og skygge

Mennesker kan ikke se i mørke - eller kan vi? Start en refleksion hos eleverne, om hvordan vores øjne optager lys og tilpasser sig.
Hvad sker der, når man ser sig selv i et buet spejl? Lad eleverne komme med deres egne hypoteser og derefter undersøge dem.
Kan man se en hvid kat, hvis den er i et helt mørkt rum? Diskuter og undersøg så, hvordan forskellige genstande ser ud i et mørkt rum.
Tal om hvordan skygger ser ud - er de altid ens eller kan de se forskellige ud? Og i så fald hvorfor?
Lad dine elever diskutere, om den store eller den lille lommelygte lyser kraftigst og/eller længst.
Et prisme kan bryde hvidt lys op i forskellige farver. Brug denne grubletegning til at beskæftige jer med farver og lys.
Lad eleverne diskutere hvordan skygger bevæger sig og med hvilken hastighed. Bagefter kan I lave undersøgelser og teste elevernes hypoteser.
Grubletegningen åbner for en snak om lys og skygge. Lad eleverne diskutere, danne deres egne argumenter og lytte til hinanden.
Skibriller, sneblindhed og sollys. Lad dine elever tale om denne grubletegning og danne deres egne hypoteser om sollys om vinteren.
Grubletegningen lægger op til en snak om hvad lys egentlig er og hvordan det opfører sig. Lad dine elever tale om dette ud fra grubletegningen.
Brug denne grubletegning til at tale om Jorden og universet med udgangspunkt i spørgsmålet om hvad der sker med stjerne om dagen.
Grubletegningen lægger op til en snak om lys og skygge.

Modtag Astras nyhedsbrev

Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.

𝗠𝗮𝗻𝗴𝗹𝗲𝗿 𝗱𝘂 𝗶𝗻𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝘁𝗶𝗹 𝗴𝗼𝗱𝗲 𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗳𝗮𝗴𝗹𝗶𝗴𝗲 𝘂𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀ø𝗴𝗲𝗹𝘀𝗲𝗿?

Astra er medarrangør af Big Bang-konferencen, der samler landets bedste formidlere, undervisere og forskere og giver dig to dages faglig forkælelse i naturvidenskabens tegn.

Du får:

Køb din billet til Danmarks største naturfagskonference!

(åbner bigbangkonferencen.dk)

Skip to content