Grubletegninger - Froe-i-groent-andemad

Livsprocesser i dyr og planter

Tal om alt det, der vokser og gror

Hvorfor vokser et æg ikke, selvom fugleungen gør?

Dyr og planter vokser og gror, men hvad er dine elevers forestillinger egentlig om vækst? Med disse grubletegninger kan du sætte gang i dialoger, der får eleverne til at sætte ord hvad deres ubevidste forestillinger om livsprocesser i dyr og planter. 

Tegning af to elever med en krabbe i hænderne

Hvordan vokser dyr og planter?

Når et fugleæg er lagt, vokser det ikke, selvom fugleungen gør. Lad eleverne diskutere, hvad der sker med æggets vægt, når fuglen vokser.
Bønneplanter vokser ofte i spiraler, men hvilken vej vokser de og hvorfor? Lad eleverne tale med hinanden om, hvad de tror.
Hvad mon der sker med et frø, når en plante begynder at vokse? Lad dine elever diskutere dette ud fra grubletegningen.
De fleste mennesker ved, at grønne planter behøver lys for at gro. Lad dine elever diskutere, om det forholder sig ligesådan for frø.
Planter i naturen vokser med stænglen opad, uanset hvordan frøet lander på jorden. Hvordan kan det være?
Alt liv skal bruge ilt, men hvordan får fisk og dyr i vandet adgang til ilt? Lad dine elever diskutere dette ud fra grubletegningen.
Lad dine elever tale om, hvad der for en arm til at strække og bøje sig. Brug som en intro til at tale om kroppens muskler og sener.
Lad dine elever diskutere, hvordan man kan få planter til at 'formere sig' ud fra grubletegningen. Måske har de helt andre teorier?
Fisk findes i forskellige størrelser, og ud fra denne grubletegning kan dine elever tale om, hvordan det kan være.
Hvad sker der med blodcirkulationen, når man står på hovedet? Lad eleverne tale om blodcirkulation ud fra grubletegningen.
Lad eleverne tale om, hvordan planter optager næring, så de kan vokse. De kan bl.a. diskutere, hvad der sker med plantens vægt, når den vokser.
Tal om, hvordan forskellige dyr formerer sig. Tag udgangspunkt i spørgsmålet om hvorfor mennesker egentlig ikke lægger æg.

Modtag Astras nyhedsbrev

Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.

Der er en fejl i dine indtastede oplysninger. Prøv igen.
Tak for din tilmelding!

Tilmeld dig Big Bang-konferencens interesseliste, hvis du:

  • Vil have besked, når billetsalget åbner
  • Er interesseret i et smugkig af årets keynote speakers
  • Har lyst til at være den første til at se årets program
Skip to content