Grubletegninger - Energikilder og energioverførsel

Energikilder og energioverførsel

Skab dialog om energi

Benzin, temperatur og brændstof. Tag en god snak om energikilder og energioverførsel.

Energikilder og energioverførsel er alle steder – hver gang der er bevægelse, lys eller varme. Eleverne har sikkert en masse forestillinger om, hvor energien kommer fra og hvordan den bliver overført. Lad dem diskutere dette ud fra grubletegninger om solbadning, benzinbiler og den såkaldte wind-chill-factor.

Tegning af elever, hvis forsøgsopstilling springer i luften

Hvad ved dine elever om energi?

Hvordan får en bil energi til at bevæge sig? Kan I se tegn på energioverførsel? Lad eleverne tale om energikilder og overførsel af energi.
Hvad sker der med temperaturen, når man bevæger sig op i bjergene? Lad eleverne diskutere dette ud fra grubletegningen.
Når det blæser, bliver det ofte koldt - man kan endda tale om en 'wind-chill-factor'. Lad dine elever diskutere, hvorfor vind og kulde følges ad.
Lad dine elever tale om forskellen mellem brændstof og energi - måske som led i et tema om energikrise og global opvarmning.

Is

Når du holder en isklump, bliver din hånd kold, og isen smelter. Er det varme, der bevæger sig fra hånden, eller kulde, der kommer fra isen?
Lad dine elever diskutere smeltetid på is ud fra denne grubletegning - er det mon den store eller den lille terning, der smelter først?
Lad dine elever diskutere, hvordan de mest energieffektivt opvarmer en kedel med vand. De skal tale ud fra hvad de ved, og hvad de tror.
Lad dine elever tale om, hvorvidt det betyder noget, hvor i et kredsløb, de placerer en kontakt. De skal argumentere og lytte til hinanden.
Lad dine elever diskutere denne grubletegning og tale om, hvad det gør, hvis man trækker et stykke optrækslegetøj ekstra hårdt op.
Kan man høre radio under vandet? Brug grubletegningen til at tale om hvordan lydbølger bevæger sig gennem vand og luft.
Sol giver energi, men man kan også blive søvnig af at ligge i solen. Lad dine elever diskutere solbadning og energiniveau.
Solen overfører energi, når den skinner på jorden, men hvad sker der egentlig med al denne energi?

Modtag Astras nyhedsbrev

Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.

𝗠𝗮𝗻𝗴𝗹𝗲𝗿 𝗱𝘂 𝗶𝗻𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝘁𝗶𝗹 𝗴𝗼𝗱𝗲 𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗳𝗮𝗴𝗹𝗶𝗴𝗲 𝘂𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀ø𝗴𝗲𝗹𝘀𝗲𝗿?

Astra er medarrangør af Big Bang-konferencen, der samler landets bedste formidlere, undervisere og forskere og giver dig to dages faglig forkælelse i naturvidenskabens tegn.

Du får:

Køb din billet til Danmarks største naturfagskonference!

(åbner bigbangkonferencen.dk)

Skip to content