Elevgruppe arbejder med elektricitet, magnetisme og elektromagnetisme

Elektricitet og magnetisme

Hvilke kræfter er på spil?

Elektricitet, magnetisme og elektromagnetisme – hvordan hænger disse fænomener sammen, og hvad tror dine elever.

Sæt strøm i elevernes undren, og lad dem diskutere, hvordan elektricitet og magnetisme hænger sammen. I denne samling af grubletegninger handler det om magneter, elektriske kredsløb og sammenhængen mellem de to fænomener.

Tegning elev og science

Elektricitet og magnetisme påvirker hinanden, men hvordan?

Hvad sker der med elektriciteten, når man slukker for lyset? Udforsk elevernes hverdagsforestillinger om strøm og elektriske kredsløb.
Magneter kan være stærke og svage, men hvad skyldes det egentlig? Lad eleverne tale om magnetisme og magneters styrke.
Elektricitet og magnetisme hænger tæt sammen. Lad eleverne tale om, hvorvidt de har elektriske apparater i hjemmet, der bruger magneter.
Undersøg hvordan man kan lave en elektromagnet.
Grubletegningen viser et kredsløb, men hvordan virker det egentlig? Lad eleverne diskutere dette og byg herefter kredsløbet for at undersøge det.
Lad eleverne diskutere placeringen af kontakten i det elektriske kredsløb i tegningen, og finde ud af, hvad de hver især mener, og hvordan det kan undersøges
Hvordan påvirker det en elektrisk pære, hvis man sætter flere ledninger (altså mere strøm) til den? Lad eleverne diskutere hvad de forestiller sig.
Brug denne grubletegning til at få eleverne til at reflektere over deres hverdagsforestillinger omkring elektricitet.
Gadelygter får strøm fra samme elværk. Lad eleverne diskutere, om det betyder noget, hvilken lampe der er tættest på eller længst fra elværket.
Magnetiske feltlinjer ligner ren magi - lad dine elever tale om hvad den naturvidenskabelige forklaring på fænomenet kan være.
Lad dine elever diskutere, hvad de tror, der sker, hvis man brækker en magnet. Lav derefter et demonstrationsforsøg og se, hvad der faktisk sker.
Brug denne julede grubletegning til at tale med dine elever om elektriske kredsløb og forskellen på serieforbundne og parallelforbundne lyskæder.
Lad dine elever diskutere, om de kan påvirke strømføringen i en ledning ved at binde en knude på den. Efterfølgende kan I afprøve dette.
Har størrelsen på et batteri en betydning for, hvordan en pære lyser og hvorfor? Lad eleverne diskutere dette og afprøv hypoteserne bagefter.
Har længden på en ledning en betydning for hvordan en pære lyser, og hvorfor? Lad eleverne diskutere dette og afprøv hypoteserne bagefter.
Lad dine elever tale om, hvordan strømmen bevæger sig i kredsløbet på tegningen. Lav evt. en undersøgelse bagefter og test deres hypoteser.
Lad eleverne udfordre deres hverdagsforestillinger om elektricitet med grubletegningen 'Tykke ledninger'.

Modtag Astras nyhedsbrev

Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.

Skip to content