Gå til hovedindhold

Video-serie om rummet

Billede: DTU Space/NBI/DARK/Syddansk Universitet/Experimentarium

Fire danske vidensinstitutioner er gået sammen om at skabe små videofilm om rummet og rumforskningens resultater til brug for skoleelever, gymnasieelever og deres lærere. 

Konceptet er enkelt: På en letforståelig og morsom måde fortælles i tre minutters videoer om nogle af de helt store spørgsmål, man kan stille til vores verden. Fortællingen illustreres undervejs gennem tegninger, enkle animationer og flotte space filmklip.

Tre minutters videoer:

Er vi alene i universet?

Et af de mest hotte spørgsmål i astronomien har altid været, om der er andre end os selv i universet. Er dannelsen af liv i universet almindeligt, hvis de rigtige omstændigheder er til stede, eller er det et helt usandsynligt held, som kun har fundet sted her på jorden? De senere års forskning har vist, at der måske er mange solsystemer i universet, som kunne byde på forhold, der ligner vores egne. Men er der så liv derude? Spørgsmålet er stadig ubesvaret og videoen fortæller om processen på vej mod svaret.

Kommer vi nogensinde til at rejse med lysets fart gennem rummet?

Det findes i alle rumfilm – dét der øjeblik, hvor vores helts rumskib går over til WARP speed og med et sug forsvinder ud i rummet med overlyshastighed. Men er der noget om det? Kan det overhovedet lade sig gøre? Pudsigt nok er der noget, der tyder på, at inspirationen mellem rumforskning og science fiction går begge veje. Forskningen undersøger nemlig også mulighederne for, om vi måske kunne piske afsted mellem galakserne, hvis bare vi havde den rigtige teknik.

Hvor kommer alting fra?

Det største spørgsmål i verden! De allerfleste mennesker har til alle tider undret sig over, hvordan verden er blevet til og forsøgt at give et svar. Men videnskaben er ikke tilfreds med bare at gøre sig en forestilling om verdens skabelse, uanset hvor god en historie man kan finde på om den. Filmen her handler om de svar, vi kan kalde så godt som sikre, og som er baseret på den nyeste viden indenfor fysik og astronomi.

Hvordan ved vi, at det var en asteroide, der slog dinosaurerne ihjel?

Der har været lavet mange film om emnet, og der er endda forskere, der har sat sig ned og undersøgt alle de eksisterende teorier om, hvorfor dinosaurerne forsvandt. Teorien om at det var nedslaget af en asteroide, en kæmpestor sten fra rummet, som ændrede livsvilkårene på jorden, så dinosaurerne måtte vige pladsen for bl.a. mennesket, har været den mest holdbare teori. Men hvorfor? Hvordan ved vi det egentlig? Det var jo millioner af år siden! Filmen fortæller på en morsom måde om, hvordan forskningen er kommet frem til svaret.

Formål

Sigtet med serien er at gøre viden om astronomi lettilgængelig, gennem et medie, som børn og unge bruger hele tiden: Mobiltelefonen og computerskærmen, hvor korte videofilm netop kan deles, sendes til vennerne og naturligvis også bruges af undervisere. Der kan stoppes op i fortællingen, køres frem og tilbage i tekst og billeder, hvis der er noget, man ikke forstår, og man kan bruge de præsenterede begreber til at søge mere viden.

Udviklet af 

Videoerne er skabt i samarbejde mellem:  DTU SpaceDARK Cosmology Centre,  ExperimentariumSyddansk Universitet og Niels Bohr Institutet. Illustrationer, klip, redigering og indtaling er af Henrik Prætorius og Søren Jønsson Granat.

Produktionen blev muliggjort af økonomisk støtte fra Forsknings og Innovationsstyrelsen.