Gå til hovedindhold

Ven eller fjende

(c) Microrao  [CC BY-SA 4.0], WikiMedia Commons

I forløbet arbejder eleverne med aktiviteter der giver dem indsigt i og viden om bakterier som levende organismer, bakterier og sygdomme samt gavnlige bakterier.

Bakterier findes overalt i naturen. De findes  i vand, jord og luft, på og i planter, dyr og mennesker. Bakterier er meget små og kan forekomme i meget store antal.

I de øverste få centimeter af havemuld findes der fx 10-12 mio. bakterier pr. gram jord. Og i menneskers og dyrs afføring er der omkring 100 mia. bakterier pr. gram. De fleste bakterier er normalt uskadelige, men der findes også bakterier som ligefrem er sunde - eller dødelige. 

Lektionsplan (5E modellen)

 

Engager

Lad eleverne læse de to nyheder nedenfor, og lad dem forholde sig til følgende spørgsmål:

  • Hvad er nyheden?
  • På hvilken måde er det en nyhed?
  • Hvordan beskrives bakterierne?
  • Hvad er forskellen på beskrivelsen af bakterier i de to nyheder?

Nyheder 3. juni 2018

Colibakterier dræber i USA

USA oplever i øjeblikket det største udbrud af colibakterier siden 2006, hvor 200 personer blev syge. 

Fem personer er indtil videre døde i et stort bakterieudbrud i USA, hvor 197 personer i alderen 1-88 år er blevet syge af E. colibakterier efter at have spist romainesalat.

Af de ramte personer er 89 blevet indlagt. Den dræbende bakterie har medført at 26 af de indlagte har fået nyresvigt. De har udviklet den sjældne nyresygdom hæmolytisk uræmisk syndrom. Mange af de berørte blev syge for tre uger siden, da den forurenede salat stadig var på hylderne i de amerikanske supermarkeder. 

Nyheder 2. oktober 2017

Menneskets bedste ven

Ny canadisk forskning viser, at spædbørn, der bliver udsat for hunde, katte eller andre pelsdyr i deres første tre måneder, får langt større mængder af de to gode tambakterier Ruminococcus og Oscillospira.

Disse bakterier modvirker betændelsestilstande og beskytter hjernens hukommelsescenter (hippocampus). Meget i undersøgelsen tyder på at disse bakterier også beskytter mod overvægt.

Ifølge forskerne er der direkte sundhedsmæssige fordel ved at have hund i hjemmet, idet 70% af pelsdyrene i undersøgelsen var hunde. 

 

Undersøg

Forklar

Udvid

Evaluer

Overalt hvor der er liv, er der også bakterier. De var det første liv på Jorden for 3,8 milliarder år siden, og derfor har de haft rigtig god tid til at tilpasse sig alverdens miljøer.

Bakterier kan mange forskellige ting, og de kan leve de mest ekstreme steder. Nogle kan tåle meget varme, andre ekstrem kulde. Nogle kan tåle at blive tørret helt ud, andre kan tåle radioaktiv stråling. De lever på os, i os og udenfor os.

Bakterier er ikke skabt for at gøre os syge.  Nogle kan gøre os syge, men langt de fleste er en afgørende del af vores liv på Jorden.

Udarbejd en film, udstilling eller anden formidling, der fortæller om de små fascinerende skabninger. 

Tænk på overskriften: Ven eller fjende?

 

Kompetenceområder

  • Undersøgelse, modellering, perspektivering, kommunikation

Faglig søjler fra Fælles Mål

  • Natur og teknologi: teknologi og ressourcer samt mennesket.
  • Biologi: Celler, mikrobiologi og bioteknologi.
  • Fysik/Kemi: Produktion og teknologi.
  • Geografi: Naturgrundlag og levevilkår.