Gå til hovedindhold

Tepotte

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge udsagnene ved at bruge forskellige typer tepotter fyldt med kogende vand. Pas på det kogende vand. Må,l hvor hurtigt temperaturen aftager, ved hjælp af et termometer eller en datalogger. Hvad tror I påvirker afkølingshastigheden? I kan også lave et forsøg ved at bruge andre beholdere fyldt med kogende vand. Hvilke materialer er bedst til at holde på varmen?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Hvor hurtigt energi afgives til omgivelserne afhænger af de forskellige materialer. Ligeledes har tepottens tykkelse indflydelse på energitabet. En tykkere tepotte vil være en bedre isolator. Metal er effektive varmeledere, så tepotten af metal vil hurtigere køle ned. Også mørke farver og matte overflader taber energi hurtigere. Det er vanskeligt præcist at forudsige hvorledes forholdet mellem de forskellige faktorer påvirker isoleringsevnen. Hvilken type tepotte holder teen varm i længst tid? Hvorfor mon nogle folk bruger tehætter?