Gå til hovedindhold

Stregkoden i et kreditkort

Et kreditkort som fx. et dankort indeholder information, men den information kan man normalt ikke se. I dette forsøg skal du gøre informationen på et kreditkort synlig.

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

Et magnetkort er en digital høj-teknologi. Den lagrer information i form af et mønster. Mønsteret består af magnetiserede jernpartikler. Læs mere om magnetkortet her

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Prøv at kigge på flere magnetkort. Ligner mønstrene hinanden? Har de mon samme lagringskapacitet. Din variabel er korttypen.


Vejledning til forsøget


Materialer du skal bruge

  • Et kort med en magnetstribe på
  • Fint jernpulver
  • En plastikske

Tip

Jernpulveret skal være så fint som muligt (jernfilspåner kan ikke bruges). Fint jernpulver findes ofte i skolens fysik/kemilokale. Hvis ikke, så kan det købes de steder, hvor man ellers køber kemikalier til skolen.

Aktivitetsvejledning

  1. Find et kort med en magnetstribe. Man kan bruge et hvilket som helst kort. Hvis du er i tvivl om hvad en magnetstribe er, så se forsøgsvideoen.
  2. Dyp plastikskeen i jernpulveret. Pga. statisk elektricitet vil det fineste af jernpulveret sidde fast på skeens overflade
  3. Slå let med skeen på kortet, så det fine jernpulver ryger ned på magnetstriben
  4. Læg mærke til, hvordan der kommer et mønster til syne på magnetstriben

Dataopsamling

Prøv at svare på følgende ved at betragte mønsteret på magnetkortet.
Hvorfor kommer mønstret til syne?
Hvorfor skal man netop bruge jernpulver?
Hvordan ser mønsteret ud?
Hvilken information ligger der i mønstret?
Hvor meget information er der plads til i en magnetstribe?
Kan man slette informationen igen?

Faglig forklaring

For at man kan bruge et kreditkort til at betale med, skal der ligge informationer på kortet om, hvem man er, kontonummer, saldo osv. Den information kan man lagre i magnetstriben, fordi den kan gøres magnetisk. Striben er nemlig ikke magnetisk til at begynde med, men man kan gøre enkelte små områder magnetiske. Disse magnetiske områder skal så danne et mønster, og det er selve mønsteret, der rummer informationen. Dette mønster virker akkurat ligesom en stregkode på en vare i et supermarked.

Der er tre informationslinjer i magnetstriben på et almindeligt kreditkort. Den øverste linje rummer rigtig mange streger. Faktisk kan der være ca. 80 streger pr. cm. I den midterste linje kan der være ca. 30 streger pr. cm, og den nederste bliver ofte slet ikke brugt i kreditkort, så den rummer oftest ingenting (men i andre typer kort kan man godt se den). I den øverste linjes stregkode ligger der først information om ens kortnummer, dernæst kommer navn og så kortets udløbsdato, sikkerhedskode og pinkode. Den mellemste linje indeholder faktisk de samme informationer, bortset fra navnet, da der ikke er streger nok til at danne information om bogstaver. Grunden, til at de fleste informationer ligger i både øverste og midterste linje, er, at det giver dobbelt sikkerhed, hvis den ene skulle gå i stykker.

Temarelation

Nærmest al moderne teknologi i verden er afhængig af lagring af information. I rigtig mange år har man gemt data magnetisk, og man er blevet bedre og bedre til det. Faktisk er man så god til at presse data sammen i magnetiske felter, at man på skiverne på en harddisk slet ikke har en chance for at se de felter, man kan i dette forsøg med kreditkort. Teknologiudviklingen betyder, at man kan lagre ubegribelige mængder information om alt i hele vores vidunderlige vilde verden.

Interessante links

Artikel om magnetkortets liv og død
Magnetkort på wikipedia