Gå til hovedindhold

Slim

workshop - slim 6 - Big Bang 2016

Stoffer kan have forskellige tilstandsformer: fast, flydende og gasform. I dette forsøg kan du lave din egen slim og undersøge grænsen mellem fast og flydende form.

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

Kartoffelmel er teknisk udstyr. Det indeholder stivelse og bruges til at binde vand. Det har både industriel anvendelse, som i papirfremstilling såvel som i madlavning. Læs mere her

    Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

    Prøv at ændre på forholdet mellem vand og kartoffelmel.

    Prøv at opvarme blandingen


    Vejledning til forsøget


    Materialer du skal bruge

    • Kartoffelmel
    • Frugtfarve
    • Vand
    • En skål

    Aktivitetsvejledning

    1. Bland tre dele kartoffelmel med fire dele vand
    2. Dryp et par dråber frugtfarve i blandingen.
    3. Rør blandingen sammen, og tilsæt kartoffelmel el. vand, indtil blandingen minder om slim. Det skal være blødt, når du ikke rører i det, og blive hårdt når du rører.

    Dataopsamling

    Svar på følgende spørgsmål:

    • Hvilke forhold har betydning for om et stof er en gas, flydende eller fast?
    • Hvorfor skifter slimen tilstandsform, når du rører i det?

    Faglig forklaring

    Slimen opfører sig både som et fast stof (når du rører ved den) og som en væske (når du lader den ligge). I slimen ligger der en masse små korn (partikler) fra kartoffelmelet.

    Et fast stof

    Når du rører ved slimen, kommer kornene til at røre hinanden og slimen bliver et fast stof. 

    En væske

    Når du lader slimen ligge, lægger vandet sig mellem kornene og kommer til at virke som smørelse mellem dem. Derfor bliver slimen som en væske.

    Kviksand

    Det er det samme fænomen, der finder sted i kviksand. Jo mere man tramper i kviksandet, des bedre sidder man fast. Her er det kornene (partiklerne) i kviksandet, der bliver presset sammen ved bevægelse.

    Når ketchuppen sidder fast

    Du møder også et lignende fænomen, når kechuppen sidder fast i flasken. Først når du banker rigtig hårdt på flasken, kommer den ud. Her er fænomenet bare lidt anderledes, fordi ketchuppen bliver mere flydende, når du bevæger den. 

    Fænomenet findes også i maling, yoghurt, mudder og blod.