Gå til hovedindhold

Skygger der flytter sig

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

Placer en pind, og observer skyggen dagen igennem. Mål bevægelsen. Hvor lang tid tager det skyggen at flytte sig en bestemt afstand? I kan måle dette som en afstand eller som grader omkring en cirkel. Placer en pind på en globus, sæt direkte lys på, og observer hvad der sker med skyggen, når I drejer på globussen. Forklar hvordan skygger dannes, og hvorfor de flytter sig. Vil I få samme mønster, hvis skyggerne er dannet af måneskin?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Jorden roterer om sin egen akse i løbet af 24 timer. Derfor vil det tage 24 timer og ikke 12 timer for en skygge at komme tilbage til sin startposition. Skyggen bevæger sig 360° på 24 timer, ca. 15° i timen. Observerede I det i jeres målinger? Flytter skyggen sig på samme måde rundt om pælen på den nordlige halvkugle som på den sydlige halvkugle? Hvad med på ækvator?