Gå til hovedindhold

Sig goddag til et insekt

Messe - Økolariet insektspisning 3 - Big Bang 2016

Det er ikke altid, børn og unge har egne erfaringer med insekter. I denne aktivitet møder eleverne tre arter af insekter - melorme, græshopper og fårekyllinger - på nærmeste hold og fordyber sig i ét af dem. 


Aktivitetsvejledning

Eleverne sidder sammen i grupper, men skal arbejde enkeltvis med observering og registrering af insekternes udseende og karaktertræk. 

Fordel de levende insekter i små beholdere, så der er melorme, græshopper og fårekyllinger til alle grupperne. Husk låg på, så græshopper og fårekyllinger ikke hopper ud. 

Efter en ganske kort introduktion lader du eleverne observere insekterne på egen hånd. Eleverne kan tage udgangspunkt i følgende: Hvordan føles insektet, har det ben, vinger, antenner, munddele, øjne, læggebrod osv. 

Eleverne kan benytte deres eget syn, lup, forstørrelsesglas og stereolup. Eleverne tager egne noter, som de skal benytte sig af senere i forløbet. Det er bevidst, at eleverne ikke arbejder i grupper, da aktiviteten handler om at kunne observere og registrere, en metode som alle eleverne skal øve sig i. Deres observationer noterer de i en logbog, da de skal bruge oplysningerne senere i forløbet.

Eleverne skal undre sig, observere og registrere - men i denne aktivitet får de ingen svar.

Det skal I bruge:

  • Levende melorme, fårekyllinger og græshopper (skal bruges senere i forløbet også, så køb stort ind) 
  • Små terrarier, evt. af plast, samt små plastbøtter til at opbevare insekterne i
  • Foder til insekterne (foderpiller, havregryn, kattegræs) og vand 
  • Bundmateriale, grene mm.
  • Varmelampe til græshopperne
  • Lup, forstørrelsesglas og stereolup til observering af insekterne
  • Logbog til at notere registreringerne i

Her kan det købes:

Alle tre arter af insekter er traditionelle foderdyr til krybdyr og padder. De kan derfor købes hos forhandlere af foderdyr, fx Krybdyrsiden.dk. Hos samme forhandler kan du også købe foder, terrarier, små plastopbevaringsbeholdere og eventuelt varmelampe. Der er ikke store udgifter forbundet med indkøbet.

Pasning:

Pasning af de tre arter insekter er meget lidt krævende. De skal blot fodres jævnligt, og så skal man tjekke deres vand og varmekilde. Melorme og fårekyllinger kan opholde sig i terrarier i ugevis, før de enten dør, eller melormene udvikler sig til melbiller. I denne proces kan eleverne observere, hvordan melormene forpupper sig, før de bliver til melbiller.

TIP: Brug et gammelt syltetøjsglas til drikkevand. Lav nogle huller i låget, og træk stofstykker gennem hullerne. Fyld glasset med vand, og sæt låget på - med stofstykkerne nede i vandet som en væge. Insekterne vil så drikke vand af de våde stofstrimler, men vandet bliver ikke svinet til af bundmateriale mm.

Prøv også at...