Naturen er rig

Eleverne undersøger naturens mangfoldighed med fokus på at observere og sætte ord på variationen af arter inden for dyr og planter. Forløbet er et eksempel på, hvordan der i indskolingen kan arbejdes hen imod Naturvidenskabens ABC’s erkendelse 4: ‘Naturen er rig på biodiversitet’.
Didaktisk deklaration
I forløbet arbejdes der især med elevernes udvikling af undersøgelses- og kommunikationskompetence. Forløbets fokus er valgt, så det stemmer overens med det, læseplanen for natur/teknologi beskriver på 1.-2. klassetrin; i arbejdet med undersøgelse drejer det sig bl.a. om, at eleverne lærer at observere i deres nære erfaringsverden, og i forhold til arbejdet med kommunikation, at de begynder at tilegne sig et naturfagligt sprog, som gør det muligt for dem at fortælle om og illustrere egne oplevelser og undersøgelser.
Vælg dette forløb, hvis I ønsker at sætte Naturvidenskabens ABC i spil:
- Naturfagligt er kodeordene for forløbet: observation, naturfaglige forklaringer, biodiversitet, levesteder.
- Didaktisk er kodeordene for forløbet: 5E-modellen og produktive spørgsmål.
Naturvidenskabens ABC
Naturvidenskabens ABC, udgivet af Børne- og Undervisningsministeriet i 2020, er udviklet som en inspirationskilde til undervisere i grundskolen og på ungdomsuddannelserne. Den beskriver ti grundlæggende naturvidenskabelige erkendelser, der har haft stor betydning for udviklingen af naturvidenskaben som felt.
Erkendelse 4 lyder: ‘Naturen er rig på biodiversitet’. På indskolingsniveau lægger det op til, at eleverne opnår forståelse af følgende delerkendelser som trin på vejen:
- Inden for et afgrænset område er der forskellige dyr, planter og svampe.
- Dyr og planter lever mange forskellige steder.
5E-modellen
Forløbet er struktureret ud fra 5E-modellen for undersøgelsesbaseret naturfagsundervisning, som fremhæves i faghæfterne for både natur/teknologi, biologi, fysik/kemi og geografi. Således illustreres det, hvordan der i indskolingen kan arbejdes med udgangspunkt i elevernes egne undersøgelser for at fremme både nysgerrighed og observationsevne.
Læs eventuelt mere om 5E-modellen.
Produktive spørgsmål
Astra har valgt at illustrere, hvordan elevernes undersøgende arbejde kan understøttes ved hjælp af produktive spørgsmål og har således formuleret eksempler på sådanne, der kan stilles undervejs i de beskrevne aktiviteter. Læs eventuelt mere om produktive spørgsmål.
Tilpasning
Forløbet strækker sig over fire moduler à fx 90 minutter. Der er mulighed for tilpasning til fx en fagdag, men kan også tilpasses ugentlige lektioner.
Der er mulighed for at tilpasse forløbet til elevgruppen og skolens konkrete situation fx ved at strække forløbet over flere lektioner end de foreslåede otte og således give mere tid til undersøgelsesaktiviteterne. Forløbets aktiviteter kan gennemføres udenfor på omkringliggende naturområder eller på skolens matrikel, hvis der ikke er andre muligheder.
Centrale faglige pointer i forløbet
- I naturen er der forskellige slags levende organismer: dyr, planter og svampe.
- Kategorien ‘planter’ rummer både træer og mindre planter.
- Der er langt flere forskellige arter af mindre planter, end der er forskellige arter af træer.
- Kategorien ‘dyr’ rummer både smådyr og større dyr som fugle og pattedyr.
- Der er langt flere forskellige arter af smådyr, end der er forskellige arter af større dyr.
- Mennesker kan hjælpe med at lave levesteder til dyr.
- Naturen kan undersøges ved, at vi kigger på den - observerer.
Evaluering
Udover at alle faser af forløbet således giver anledning til feedback, kan to af forløbets aktiviteter bruges med mere eksplicit evaluerende sigte:
Aktiviteterne kan bruges med evaluerende sigte, idet læreren kan danne sig indtryk af, hvordan eleverne er på vej mod målene for forløbet. I evaluering af elevers læring kan der med fordel indgå tre elementer:
Eksplicitte kriterier fx baseret på målene for forløbet
Konkrete tegn fremkommet fx ved observation på stedet
Konkret vurdering af tegnene i forhold til kriterierne.
I aktivitetsvejledningerne til ovenstående aktiviteter præsenteres konkrete forslag til både kriterier og tegn, samt til hvordan vurderingen kan foregå.
Intro til forløbet
Forløbet strækker sig over fire moduler à fx 90 minutter. Der er mulighed for tilpasning til fx en fagdag, men kan også tilpasses ugentlige lektioner.
En væsentlig del af forløbet egner sig bedst til at foregå i et nærliggende naturområde. Undersøgelsesstedet kan være et hvilket som helst naturområde i skolens nærhed som fx skovbryn, eng, park m.m. Det kan også være på skolens matrikel, hvis denne rummer forskellige levesteder som buskads, træer, græsplæne, grøftekant, bede eller højbede for bare at nævne nogle eksempler. Et godt undersøgelsessted ligger i læ og i sol.
Forløbsplan – struktureret efter 5E-modellen
Engagér
| Om engagér-fasen: Via små aktiviteter aktiveres elevernes forforståelse, deres interesse fanges, og der skabes et læringsbehov i forhold til det tema, der arbejdes med. Fasen er central for elevernes videre læring og bør altid indlede et forløb. Engagér eleverne og giv dem lejlighed til at observere fokuseret:
Afdæk elevernes forforståelse og giv dem lejlighed til at observere:
|
Læg mærke til i engagér-fasen:
| |
Undersøg
| Om undersøg-fasen: Med udgangspunkt i forundringer undersøger eleverne på forskellige måder og registrerer deres resultater systematisk. Det er vigtigt, at der undervejs er mulighed for, at eleverne kan diskutere. Det kan for eksempel ske, ved at eleverne præsenterer og diskuterer deres undersøgelsesspørgsmål med hinanden, før de går videre med undersøgelsen, eller at de sammenligner deres egne data med de andres data og diskuterer mulige forklaringer på resultaterne.
Giv eleverne lejlighed til at undersøge biodiversiteten i et afgrænset område:
Lad eleverne zoome ind på de arter af dyr, de har fundet, og således undersøge biodiversiteten i et afgrænset område, hvis der er mere tid:
|
Læg mærke til i undersøg-fasen:
| |
Forklar
| Om forklar-fasen: Eleverne kommunikerer deres nye viden og færdigheder ved at beskrive, argumentere og forklare. Elevernes forståelser bliver eksplicitte, og læreren bidrager ved at introducere nye ord, begreber og modeller samt udfordre elevernes forståelser. Sæt eleverne til at systematisere deres observationer og udbygge deres naturfaglige sprog:
Giv eleverne lejlighed til at koble deres praktiske erfaringer og observationer sammen med mere formaliseret naturfaglig viden:
|
Læg mærke til i forklar-fasen:
| |
Engagér
| Om engagér-fasen: Via små aktiviteter aktiveres elevernes forforståelse, deres interesse fanges, og der skabes et læringsbehov i forhold til det tema, der arbejdes med. Fasen er central for elevernes videre læring og bør altid indlede et forløb.
|
Læg mærke til i engagér-fasen:
| |
Undersøg
| Om undersøg-fasen: Med udgangspunkt i forundringer undersøger eleverne på forskellige måder og registrerer deres resultater systematisk. Det er vigtigt, at der undervejs er mulighed for, at eleverne kan diskutere. Det kan for eksempel ske, ved at eleverne præsenterer og diskuterer deres undersøgelsesspørgsmål med hinanden, før de går videre med undersøgelsen, eller at de sammenligner deres egne data med de andres data og diskuterer mulige forklaringer på resultaterne.
|
Læg mærke til i undersøg-fasen:
| |
Forklar
| Om forklar-fasen: Eleverne kommunikerer deres nye viden og færdigheder ved at beskrive, argumentere og forklare. Elevernes forståelser bliver eksplicitte, og læreren bidrager ved at introducere nye ord, begreber og modeller samt udfordre elevernes forståelser.
Sæt eleverne til at systematisere deres observationer og udbygge deres naturfaglige sprog:
|
Læg mærke til i forklar-fasen:
| |
Udvid og bearbejd
| Om udvid og bearbejd-fasen: Eleverne arbejder videre med deres undersøgelser og relaterer dem til andre sammenhænge. De kan lave nye undersøgelser, læse, se film osv. Læreren hjælper med at bygge bro til andre dele af faget.
Lad eleverne få perspektiv på deres eget arbejde med dyr og planter: *
Giv eleverne chance for at bringe deres viden i spil i nye sammenhænge:
|
Læg mærke til i udvid og bearbejd-fasen:
| |
Evaluér | Om evaluér-fasen: Eleverne får gennem hele forløbet formativ feedback på deres arbejde gennem lærerens spørgsmål og de andre elevers arbejde, der kan støtte deres læring i forhold til de opsatte mål. Læreren får feedback på, hvor eleverne er, og hvilke faglige udfordringer eleverne har, så undervisningen løbende kan tilpasses. Evaluering er integreret i alle faser under ‘Læg mærke til’.
Følgende aktiviteter kan særligt bruges med evaluerende sigte, som det fremgår af aktivitetsvejledningerne:
|
Oplæg til didaktisk refleksion i naturfagateamet
- Faghæftet for natur/teknologi slår fast, at det er vigtigt for eleverne at komme udenfor og undersøge.
- Hvad er jeres erfaring nu i forhold til at lade eleverne undersøge udenfor?
- Hvor lidt eller hvor meget skal der til, for at dette kan lade sig gøre?
- Hvilken type klasseledelse kræver det, at undervisningen foregår udenfor?
- Naturvidenskabens ABC lægger op til progression gennem hele elevernes skoleforløb inden for hver af de ti erkendelser. I dette forløb er omdrejningspunktet biodiversitet.
- Hvilke forudsætninger for at arbejde med dette oplevede I, at eleverne havde, da I begyndte forløbet?
- Hvad, vurderer I, kommer naturligt efter på mellemtrinnet?
- Hvordan er I/kan I komme i dialog med hinanden på jeres skole om progressionen specifikt inden for biodiversitet, men også mere generelt om det eleverne skal lære i naturfagene?
Informationer til læringsplatforme
Her er informationer, der kan sættes ind i skolens læringsplatform
Kort præsentation af forløbet
Naturen er rig på planter og dyr! Vi undersøger naturen omkring os: Hvilke planter og dyr kan vi finde? Hvor finder vi dem? Hvilke forskelle er der på dem? Og hvad mon de hedder?
Kompetenceområder samt færdigheds- og vidensområder
Fælles mål for natur/teknologi efter 2. klasse
Disse er centrale:
Undersøgelse
- Undersøgelser i naturfag
- Organismer
Kommunikation
- Formidling
- Faglig læsning og skrivning
Mål for forløbet
Forløbet skal bidrage til elevernes erkendelse af, at naturen er rig på biodiversitet (jf. Naturvidenskabens ABC erkendelse 4). Formålet med forløbet er, at eleverne erfarer, at naturen rummer mange forskellige dyr, planter og svampe. Formålet er også, at eleverne skærper deres observationsevne.
Mål for eleverne
Du skal kunne:
- se forskel på forskellige planter
- se forskel på forskellige dyr
- bruge en kikkert
- forklare, det du ser.
I en lærerversion kunne målene lyde således:
Eleverne skal kunne:
- skelne mellem levende organismer i kategorierne dyr og planter (og evt. svampe)
- observere og beskrive forskelle og ligheder mellem forskellige dyr og mellem forskellige planter
- observere fokuseret ved hjælp af iagttagelsesudstyr
- begrunde naturfaglige påstande ud fra egne observationer
- påvirke biodiversiteten positivt ved at bygge levesteder.