Gå til hovedindhold

Magnetfangeleg

Haderslev - Naturvidenskabsfestival 2018 - ©Astra

Magnetfangeleg er en kædefangeleg, hvor deltagerne er magneter, der skal undgå at blive tiltrukket af fangermagneter.

Materialer: 

  • En bane på fx 20 x 20 meter.

Aktivitetsvejledning

1. Alle er magneter. Deres højre side er nordpol, og deres venstre side er sydpol.

2. Udvælg to fangere, der holder hinanden i hånden. Igen er deres højre side nordpol, og deres venstre side sydpol.

3. Fangerne skal nu tiltrække de andre magneter (dvs. fange de andre deltagere). Men det er kun muligt at tiltrække, hvis det er en nordpol, der rører en sydpol, eller omvendt.

4. Bliver deltagerne rørt på deres nordpol af en fangermagnets nordpol, så frastødes man, og deltageren kan frit fortsætte. Det samme gælder for sydpolerne.

5. Tiltrækkes man, bliver man en del af fangermagneten, der så bliver en større magnet, men som stadig kun har én nordpol og én sydpol. Når fangermagneten når op på fire, deles den i to mindre magneter, der hver har en nord- og sydpol.

6. Deltagerne skal forsøge at bevæge sig rundt uden at blive tiltrukket af en magnet.

Forklaring

Brug denne aktivitet til at illustrere forholdet mellem magnetiske nord- og sydpoler. En magnet vil altid have en nordpol og en sydpol, og den består af en masse bittesmå magneter. Brækkes en magnet, vil den derfor blive til to nye magneter, der hver har en nord- og sydpol.

Efter aktiviteten er der mulighed for at snakke om, hvordan aktiviteten afspejler indholdet i undervisningen. Aktiviteten kan også benyttes til at skabe en indledning til undervisningen.

Bevægelsesaktiviteter kan være med til at skabe øget trivsel og læring grundet variationen og muligheden for at arbejde med fagligt indhold.