Gå til hovedindhold

Lommelygter

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

Det er nemt at undersøge, hvor langt lys lyser. Prøv med forskellige lommelygter og med forskellige styrker. I kan bruge et luxmeter eller anden udstyr. Hvor stort et område kan de forskellige lygter oplyse? I kan måle dette ved at lyse med lommelygterne på et stykke sort papir. Hvorfor ser vi nogle stjerner tydeligere end andre?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Lys bevæger sig med samme hastighed, ligegyldig hvilken lyskilde det kommer fra. Der er ingen øvre grænse for, hvor langt lys kan rejse. Men lysstyrken på lommelygten og det område den kan oplyse er forskelligt. En kraftigere lommelygte kan: oplyse et område klarere, belyse et større område, eller begge dele. Styrken er ikke afhængig af størrelsen på lommelygten. Man kan have en stor, men svag lommelygte eller en lille, men kraftig lommelygte. Hvad sker der med lyset, hvis man lyser op på nattehimlen med en lommelygte?