Gå til hovedindhold

Lav et kompas

Et kompas kan hjælpe med at finde vej. Kompasset kan fortælle dig retningen mod jordens nordpol. Ved at holde en fast kompaskurs kan du bevæge dig i en lige linje. 
 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

Neodymiummagneter er en analog lav-teknologi. De er utroligt stærke magneter. De kaldes også i daglig tale for supermagneter og powermagneter. Magneterne indeholder bl.a. materialet neodym, og det skaber de absolut stærkeste magneter i verden. Læs mere om neodym magneter her

En synål er teknisk udstyr. De første synåle var af træ eller ben. Der er fundet synåle af ben så langt tilbage som 61.000 år siden. Moderne synåle laves af højkulstofstål med en korrosionsbestanding overflade. Læs mere her

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Prøv at ændre på retningen du stryger nålen med. Din variabel er retningen.

Prøv at ændre på antallet af gange du stryger. Din variabel er antallet af gange.


Vejledning til forsøget


Materialer du skal bruge

 • Stærk magnet
 • Lille flamingo- eller træplade, omkring 7 gange 7 cm (skær evt. en lille plade ud af en stor flamingoplade)
 • Skål eller balje med vand - så stor, at flamingopladen kan dreje rundt nede i den
 • Stor synål

Tip

Køb en tynd flamingoplade, fx i Silvan og lad eleverne skære deres eget stykke på ca. 7 gange 7 cm. – eller genbrug en grøntsagsbakke. Hvis du ikke kan låne en stærk magnet i skolens faglokale, kan du købe en hos Panduro Hobby.

Aktivitetsvejledning

 1. Fyld skålen eller baljen med vand.
 2. Synålen skal magnetiseres ved at stryge den hen over magneten.

 1. Læg synålen på pladen.
 2. Læg pladen ned i skålen med vand.

 1. Pladen vil nu lægge sig sådan, at synålen peger mod nord-syd.

Dataopsamling

Prøv at svare på følgende spørgsmål:

 • Hvad bruger man et kompas til?
 • Bruger man det stadig i dag, selv om der findes GPS'er?
 • Hvorfor drejer flamingopladen?
 • Hvad sker der, hvis pladen med nålen ligger på bordet i stedet for i skålen med vand?
 • Hvad kan forstyrre nålen?
 • Hvad vil der ske, når to hesteskomagneter anbringes i nærheden af hinanden (tegning c og tegning d under forklaringen)?

Faglig forklaring

Jorden har et magnetfelt, der gør det muligt at bruge et kompas til at finde vej med. Magnetfeltet er skabt af processer i Jordens indre. Magnetfeltet gør, at en magnetisk nål, der hænger frit, vil lægge sig i retningen nord-syd. Hvis der er ting af metal (primært legeringer med jern og nikkel) eller magneter i nærheden af kompasnålen, vil nålen blive forstyrret og vise en forkert retning.

Den ende af magnetnålen, der peger mod nord, kaldes magnetens nordpol. Hvis man anbringer to magneter i nærheden af hinanden, vil de to nordpoler frastøde hinanden, mens den ene magnets nordpol og den andens sydpol vil tiltrække hinanden.

Når det forholder sig sådan, at en nordpol og en sydpol tiltrækkes af hinanden, mens to ens poler frastøder hinanden, så må dét, der trækker magnetnålens nordpol mod nord være en magnetisk sydpol. Derfor må man konkludere, at Jordens magnetiske sydpol ligger i nærheden af den geografiske nordpol, mens Jordens magnetiske nordpol ligger i nærheden af den geografiske sydpol, altså i Antarktis. 

Temarelation
Magnetfeltets nord- og sydpol ligger ikke helt samme sted som vores geografiske Nord- og Sydpol, altså den du kan finde på en globus. Derfor vil der være en smule misvisning mellem kompassets nord og det geografiske nord. Selv om det i Danmark er en meget lille misvisning, regner sejlere dog stadig med den som fejlmargen, hvis de sejler efter søkort og ikke GPS.

Interessante links

Dette forsøg er lavet af Tim Krat, naturvejleder for Roskilde Museum, og du kan finde det på Skoven i Skolens hjemmeside

Elevvejledning

Et kompas kan hjælpe med at finde vej. Kompasset kan fortælle dig retningen mod jordens nordpol. Ved at holde en fast kompaskurs kan du bevæge dig i en lige linje. Det er en god ting at kunne, hvis du skal navigere. Du kan nemt lave dit eget kompas. Et kompas består af en magnet, som kan bevæge sig frit og rette sig ind efter Jordens magnetfelt.

 • Hvad bruger man et kompas til?
 • Bruger man det stadig i dag, selv om der findes GPS'er?

Materialer du skal bruge

 • Stærk magnet
 • Lille flamingo- eller træplade, omkring 7 gange 7 cm (skær evt. en lille plade ud af en stor flamingoplade)
 • Skål eller balje med vand - så stor, at flamingopladen kan dreje rundt nede i den
 • Stor synål

Aktivitetsvejledning

 1. Fyld skålen eller baljen med vand.
 2. Synålen skal magnetiseres ved at stryge den hen over magneten.
 3. Læg synålen på pladen.
 4. Læg pladen ned i skålen med vand.

Pladen vil nu lægge sig sådan, at synålen peger mod nord-syd.