Gå til hovedindhold

Kampen mellem højre og venstre hjernehalvdel

Test om din kammerats eller din egen hjerne arbejder bedst med den højre eller venstre side.
 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

En farveprinter er en digital høj-teknologi. Som eksempel bruger laserprinteren elektrisk ladede felter til at styre hvor meget farve, der placeres på en tromle, hvorefter tromlen ruller mønstret ud på papir. Læs mere her

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Prøv at bruge testpersoner med forskellig alder. Din variabel er testpersonens alder.


Vejledning til forsøget


Materialer du skal bruge

Aktivitetsvejledning

  1. Hav teksten med farverne foran dig. Start stopuret og læs hvad der står med bogstaverne. De første to ord er "grøn" og "lilla". Skriv tiden ned.
  2. Nulstil stopuret og gentag så forsøget. Denne gang skal du sige navnet på den farve, som ordene er skrevet med. De første to farver er "rød"og "blå".
  3. De fleste synes, det er sværest at sige farverne, som bogstaverne er trykt med, fordi man kommer til at læse de ord der er skrevet med bogstaverne.

Dataopsamling

Prøv at svare på følgende spørgsmål:

  • Hvorfor er det sværest for de fleste at "læse" farverne op?
  • Hvad ville være lettest for en elev i første klasse?
  • Hvordan er hjernen opdelt?
  • Er forskellige centre i hjernen mere vigtige for nogle personer end andre?

Faglig forklaring

Højre og venstre hjernehalvdel
Vores hjerne består af to halvdele. Derudover er der en masse andre centre og funktioner, der får hjernen til at fungere.

Kampen mellem de to halvdele
Højre hjernehalvdel er god til at registrere farver og venstre hjernehalvdel kan registrere bogstaver. I denne lille opgave, skal man bruge de to hjernehalvdele hver for sig.

Det er hjernen ikke vant til. Derfor kommer den ene hjernehalvdel til at undertrykke den anden. Hos voksne er det oftest den venstre hjernehalvdel der vinder, fordi voksne er trænede i at læse bogstaver. Børn vil have lettere ved at læse farverne.

Psykologisk test
Psykologerne bruger eksperimentet til at teste opmærksomhed. Med eksperimentet undersøger psykologerne, om man kan koncentrere sig om at vælge det sproglige fra - altså lade være med at læse, hvad der står med bogstaver. I den psykologiske verden hedder eksperimentet "Stroop task".

Elevvejledning

Du skal bruge

  • Et print af figuren på hjemmesiden
  • En forsøgsperson - det kan også være dig selv
  • Et stopur

Sådan gør du

Hav teksten med farverne foran dig. Start stopuret og læs hvad der står med bogstaverne. De første to ord er ”grøn” og ”lilla”. Skriv tiden ned.

Nulstil stopuret og gentag så forsøget. Denne gang skal du sige navnet på den farve, som ordene er skrevet med. De første to farver er ”rød” og ”blå”.

De fleste synes, det er sværest at sige farverne, som bogstaverne er trykt med, fordi man kommer til at læse de ord der er skrevet med bogstaverne.