Gå til hovedindhold

Sådan vasker man hænder

Vask - Masseeksperimentet 2017 - Foto: Sanne Vils Axelsen © Astra

Brug denne aktivitet med fluorescerende creme og uv-lygter til at illustrere bakterier og håndhygiejne.

Aktivitetsvejledning

Eleverne kan undersøge, hvor godt de vasker hænder. 

Hvis vi sjusker ved håndvasken, kan der i nogle tilfælde være flere bakterier på vores hænder efter håndvask, end der var før, vi vaskede hænder. Det kan skyldes den måde, vi tørrer hænderne på, og det kan skyldes, at når vi gnider hænderne mod hinanden ved håndvask, frigøres der bakterier fra porerne i huden - eller bakterier under neglene kan blive ført ud på hænderne. 

Lad eleverne opstille hypoteser om, hvordan man bedst vasker hænder. Med/uden sæbe, med/uden varmt vand, med/uden håndklæde osv. Efter at eleverne har opstillet en hypotese, designer de deres egen undersøgelse, der be- eller afkræfter hypotesen.

Se eventuelt videoer om vigtigheden af håndhygiejne:

Materialer 

Aktiviteten var en del af Masseeksperimentet 2018 'Mælkesyrebakterier', og i den forbindelse fik deltagerne tilsendt materialerne som en del af forsøgskittet. Man kan ikke længere få tilsendt materialekit, men I kan købe materialerne selv.

Til aktiviteten skal I bruge følgende materialer:

 • Almindelig creme eller fluorescerende creme
 • UV-lygter

Andre materialer: 

 • Vand og sæbe 
 • Mørkt lokale

Her et forslag til forhandler af creme og lygte. (vi gør opmærksom på at der findes mange forhandlere af creme og lygter).

 
Sådan gør I: 

 1. Et pump creme smøres grundigt ind i hænderne. Husk alle mellemrum, negle og håndled.
 2. Lad det tørre et par minutter. Mørklæg lokalet, eller gå ind i et fuldstændigt mørkt lokale, eller design og byg en lystæt boks. Belys hænderne med en uv-lygte i mørke. 
 3. Studér jeres hænder i uv-lys i det mørke lokale.
 4. De steder, hvor hænderne lyser op, er der creme. Cremen skal forestille at være bakterier. Så i dette tilfælde vil cremen være en model for bakterier.
 5. Tænd lyset igen. Vask hænderne, som I normalt vasker hænder. Tør hænderne, som I normalt tørrer hænder.
 6. Mørklæg lokalet igen (eller gå ind i et helt mørkt lokale). Belys hænderne med uv-lygten igen.
 7. Tag stilling til, hvor gode I er til at vaske hænder. Er der noget, I vil ændre i fremtiden?
 8. WHO anbefaler, at man bruger 40-60 sekunder til at vaske og tørre hænderne - de fleste bruger kun 10 sekunder.  
 9. Hvis I har brugt noget til at tørre hænderne i, så prøv efterfølgende at lyse på det med UV-lyset i et mørkt lokale. Hvad fortæller det om bakterier på håndklæder? 

Prøv at ...

vaske hænder med andet end sæbe, desinficerende servietter eller lign.

Forklaring

Det bliver diskuteret, hvilken metode der er bedst, når man skal tørre sine hænder. Nogle mener, at lufttørre-apparater er smarte. Desværre viser en engelsk undersøgelse, at de kan øge antallet af bakterier på hænderne med over 200 procent. Luftstrømmen får nemlig bakterierne til at flyve omkring i rummet. Når man tørrer sine hænder med papirstykker, reducerer man derimod bakterietallet med 70 procent.