Gå til hovedindhold

Balloner

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

Selv hvis vi bruger en meget følsom vægt, og vi vejer ballonen før og efter den pustes op, er det svært at måle en vægtændring. I stedet for at bruge en normal vægt, kan man bruge en balancevægt. Læg to lige store oppustede balloner på hver side af balancevægten. I kan sætte et stykke tape på en af ballonerne. Derefter kan I forsigtigt stikke hul på ballonen gennem tapen. Hvad sker der, når luften slippes ud? Kan I forklare det?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

Det er nærliggende at tro, at luft ikke vejer noget. Ligesom alle andre stoffer består luft af partikler. Partiklerne er meget små, men de har stadig en masse. Hvis luft vejer noget, så må ballonen veje mere, når ballonen er oppustet. Jo mere luft den indeholder, jo mere vil den veje.