Nyheder - Ny Viden

Tænk progression ind i din årsplan

Få de bedste tips til at lægge en årsplan for din undervisning. Tag udgangspunkt i elevernes progression og lad ture ud af huset styre, hvornår på året de forskellige temaer og forløb skal ligge.

Det er tid til at finde kalenderen frem og tage et kig på alt det inspirationsmateriale, du har modtaget i løbet af året. Der skal laves årsplaner, og det giver muligheden for at se undervisningen i et lidt større perspektiv, end der er tid til i den daglige forberedelse.

“Det er i forbindelse med årsplanlægningen, at jeg tænker allermest på progression – hvad kommer eleverne med og hvor skal de hen?” siger Christina Frausing Binau, naturfagslærer og Astra-konsulent. “Der er både den lange progression og det, der ligger i løbet af året. Jeg starter altid med det nemmeste og det mest fængende, og så bliver det sværere og mere komplekst i løbet af året.”

Hør, hvordan Christina Frausing Binau tænker elevernes faglige progression ind, når hun laver sin årsplan.

Det er i forbindelse med årsplanlægningen, at jeg tænker allermest på progression – hvad kommer eleverne med, og hvor skal de hen? Hvis jeg for eksempel vil lave et forløb om evolution, så ser jeg på de faglige pointer til mit trin, og på dem der kommer før og efter. Så ved jeg nemlig, hvad jeg bygger ovenpå, og hvad mit forløb skal pege frem imod.

Christina Frausing Binau

Få styr på de store linjer – detaljerne kommer senere

På dette tidspunkt fokuserer Christina Frausing Binau på de overordnede linjer. I hendes årsplan vælger hun en række emner og beslutter sig for det helt overordnede ved at besvare følgende spørgsmål:

  1. Hvornår skal det ske?
  2. Hvad skal forløbet hedde?
  3. Hvad er det overordnede formål og mål?
  4. Er der en bærende aktivitet eller en tur ud af huset?
  5. Hvad hænger sammen med det, jeg gjorde sidste år, og det vi skal næste år?

 

Til dette bruger hun progressionsbeskrivelserne fra Naturvidenskabens ABC: “Helt konkret så printer jeg progressionsbeskrivelserne og sætter dem i en mappe, så jeg kan bladre frem og tilbage,” forklarer hun. “Hvis jeg for eksempel vil lave et forløb om evolution, så ser jeg på de faglige pointer til mit trin, og på dem der kommer før og efter. Så ved jeg nemlig, hvad jeg bygger ovenpå, og hvad mit forløb skal pege frem imod.”

Naturvidenskabens ABC fortæller historien om ti grundlæggende naturvidenskabelige erkendelser. Til hver erkendelse er der knyttet en progressionsbeskrivelse som viser, hvordan du kan tilrettelægge en sammenhængende undervisning på tværs af uddannelsestrin.

Se de ti naturvidenskabelige erkendelser og progressionsbeskrivelserne

 

Lad ture ud af huset bestemme tidspunktet

Christina Frausing Binau tager altid årstiderne i betragtning, når hun skal planlægge, hvornår de forskellige forløb ligger. Det er nemlig ærgerligt at misse en tur ud af huset, hvis man er kommet til at lægge et forløb om biodiversitet i novemberkulden.

“Man kan komme til at spænde ben for sig selv med sin årsplan, hvis man ikke har tænkt årstiderne ind. Det kan derfor være en god idé at lægge evolutionsforløbet i januar, hvor den ikke spærrer for en tur ud af huset,” siger Christina Frausing Binau. Det kan i det hele taget være en god idé at lade eventuelle bærende aktiviteter eller ture ud af huset styre, hvornår du placerer de forskellige aktiviteter.

Man kan komme til at spænde ben for sig selv med sin årsplan, hvis man ikke har tænkt årstiderne ind. Det kan derfor være en god idé at lægge evolutionsforløbet i januar, hvor den ikke spærrer for en tur ud af huset

Christina Frausing Binau

 

Sådan kan du lægge en årsplan for din undervisning med afsæt i forskellige aktiviteter

Del

Aktuelt

Andre nyheder

Finalister til Unge Forskere 2024

Finalisterne er fundet blandt 2.000 projekter og ideer

Svampe, der kan nedbryde PFAS, solcreme til planter og tekstil lavet af alger. 100 innovative ideer og forskningsprojekter er udtaget til finalen i Unge Forskere ...
Big Bang-konferencen 2025 017

Rekordstor deltagelse på Big Bang-konferencen

Siden 2013 har Astra bidraget til at samle naturfagsdanmark og skabe inspirerende rammer for vidensdeling ved Danmarks største naturfagskonference, Big Bang.
Elev med blå kittel og reagensglas i hånden

Skab plads til det undersøgende arbejde i gymnasiet

Sådan kan du tilrettelægge undersøgende arbejde i gymnasiet. Forløbsbaseret, modelbaseret eller lav din egen undersøgelse.
Spørgsmålstegn på ruden

Fysik i gymnasiet: Tag hverdagen med ind i faglokalet

Hvorfor dugger spejlet, og kan våde sokker køle colaen? Her får du tre aktiviteter til fysik i gymnasiet.
Verdens største ‘Student Science Project’ modtager millionstøtte

Verdens største ‘Student Science Project’ modtager millionstøtte

Vi er stolte af at kunne fortælle at vi har modtaget en bevilling på 6.738.851 kr. fra Nordea-fonden til udviklingen af Masseeksperimentet – verdens største ...
Astras direktør Mikkel Bohm

Astras direktør fylder 60 år

Mikkel Bohm har gennem hele sin karriere arbejdet for at styrke naturfag og naturvidenskab blandt børn og unge, og er et naturligt samlingspunkt for naturfagsdanmark.
Der er en fejl i dine indtastede oplysninger. Prøv igen.
Tak for din tilmelding!

Tilmeld dig Big Bang-konferencens interesseliste, hvis du:

  • Vil have besked, når billetsalget åbner
  • Er interesseret i et smugkig af årets keynote speakers
  • Har lyst til at være den første til at se årets program
Skip to content