Nyheder - Ny Viden

Samspil på tværs af forvaltninger skaber synergi

Samarbejde om uddannelse og bæredygtig udvikling

Projekt Grøn Generation involverede 10 kommuner i årene 2013-2016. Projektet havde til formål at bidrage til udviklingen af et bæredygtig samfund via uddannelse. Projektet satte blandt andet fokus på synergien i at samarbejde på tværs af forvaltninger omkring uddannelse og bæredygtig udvikling. Derfor deltog kommunerne i projektet med repræsentanter fra både uddannelsesområdet og teknik- og miljøområdet.

Fra projekt til forankring

De gode erfaringer fra projektet lever videre i kommunerne, hvor alle tiltagene er forankret via politisk vedtagede bæredygtighedsstrategier. Evalueringen viste, at en af de helt store gevinster for kommunerne var samarbejdet på tværs af forvaltninger, som åbnede op for helt nye muligheder.

Fx i Vallensbæk, hvor kommunens naturfagskoordinator i samarbejde med Teknik- og miljøforvaltningen, planlagde et forløb, hvor elever hjalp kommunens Vej & Park-folk med at skabe biologisk mangfoldighed på de grønne områder i kommunen. Se flere konkrete eksempler i pamfletten “Uddannelse fremmer bæredygtig udvikling? 10 kommuner har svar!”.

Et bredt samarbejde i kommunen

I mange af kommunerne var samarbejdet bredere forankret via en følgegruppe med repræsentanter fra fx uddannelsesinstitutioner, andre forvaltninger, lokale virksomheder og organisationer. Langt de fleste kommuner fremhæver gode erfaringer med følgegrupperne, og i Hvidovre Kommune har de valgt at udvide den tværgående indsats med et bæredygtighedsteam. Fremadrettet vil repræsentanter fra Hvidovres Plan- og miljøafdeling, Ejendomsafdeling, Vej- og Parkafdeling samt Udvikling, Erhverv og Kommunikation mødes månedligt og koordinere projekter og indsatser på bæredygtighedsområdet med en tæt relation til Skole- og klubafdelingen samt Familie- og dagtilbudsafdelingen.

Kontakt

Find de involverede kommuner på projektets hjemmeside og kontakt kommunernes naturfagskoordinatorer for at høre mere om deres erfaringer med samarbejde på tværs af forvaltninger og følgegrupper. Du finder kommunernes naturfagskoordinatorer på denne liste.

 

Del

Aktuelt

Andre nyheder

Cigaretskodder er den største forureningskilde viser elevers kortlægning

Resultaterne fra Masseeksperiment 2024: Cigaretskodder er fortsat den største kilde til plastforurening i naturen.
Mikkel_Bohm_direktor_i_Astra_Foto_Sanne_Vilst

Debat: Stop stigende faglig ulighed i skolernes naturfag

International undersøgelse viser stigende faglig ulighed i naturfagene i Danmark. Astras direktør, Mikkel Bohm, deler sine bud hvad vi skal gøre ved det.

Køb din billet til Big Bang-konferencen 2025

Astra er medarrangør af Danmarks største naturfagskonference, der samler mere end 1.800 deltagere til to dage fyldt med faglig inspiration, ny viden og netværksmuligheder.
Oplæg om science og talent

Gør talentpleje til en fælles opgave – bliv certificeret skole i science og talent

Bliv certificeret skole i science og talent og få redskaberne til at arbejde strategisk med elever med høj begavelse og talent. 

Lær dine elever at nøgle – en vigtig naturvidenskabelig metode

Disciplinen at nøgle er en vigtig naturvidenskabelig metode. Vi har samlet syv undersøgelser med nøgler i forskellige sværhedsgrader.

Konkurrence: Byg en satellit i en sodavandsdåse

Elever fra STX og HTX kan lige nu melde sig til den danske CanSat-konkurrence.

𝗠𝗮𝗻𝗴𝗹𝗲𝗿 𝗱𝘂 𝗶𝗻𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝘁𝗶𝗹 𝗴𝗼𝗱𝗲 𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗳𝗮𝗴𝗹𝗶𝗴𝗲 𝘂𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀ø𝗴𝗲𝗹𝘀𝗲𝗿?

Astra er medarrangør af Big Bang-konferencen, der samler landets bedste formidlere, undervisere og forskere og giver dig to dages faglig forkælelse i naturvidenskabens tegn.

Du får:

Køb din billet til Danmarks største naturfagskonference!

(åbner bigbangkonferencen.dk)

Skip to content