Nyheder - Ny Viden

Samspil på tværs af forvaltninger skaber synergi

Samarbejde om uddannelse og bæredygtig udvikling

Projekt Grøn Generation involverede 10 kommuner i årene 2013-2016. Projektet havde til formål at bidrage til udviklingen af et bæredygtig samfund via uddannelse. Projektet satte blandt andet fokus på synergien i at samarbejde på tværs af forvaltninger omkring uddannelse og bæredygtig udvikling. Derfor deltog kommunerne i projektet med repræsentanter fra både uddannelsesområdet og teknik- og miljøområdet.

Fra projekt til forankring

De gode erfaringer fra projektet lever videre i kommunerne, hvor alle tiltagene er forankret via politisk vedtagede bæredygtighedsstrategier. Evalueringen viste, at en af de helt store gevinster for kommunerne var samarbejdet på tværs af forvaltninger, som åbnede op for helt nye muligheder.

Fx i Vallensbæk, hvor kommunens naturfagskoordinator i samarbejde med Teknik- og miljøforvaltningen, planlagde et forløb, hvor elever hjalp kommunens Vej & Park-folk med at skabe biologisk mangfoldighed på de grønne områder i kommunen. Se flere konkrete eksempler i pamfletten “Uddannelse fremmer bæredygtig udvikling? 10 kommuner har svar!”.

Et bredt samarbejde i kommunen

I mange af kommunerne var samarbejdet bredere forankret via en følgegruppe med repræsentanter fra fx uddannelsesinstitutioner, andre forvaltninger, lokale virksomheder og organisationer. Langt de fleste kommuner fremhæver gode erfaringer med følgegrupperne, og i Hvidovre Kommune har de valgt at udvide den tværgående indsats med et bæredygtighedsteam. Fremadrettet vil repræsentanter fra Hvidovres Plan- og miljøafdeling, Ejendomsafdeling, Vej- og Parkafdeling samt Udvikling, Erhverv og Kommunikation mødes månedligt og koordinere projekter og indsatser på bæredygtighedsområdet med en tæt relation til Skole- og klubafdelingen samt Familie- og dagtilbudsafdelingen.

Kontakt

Find de involverede kommuner på projektets hjemmeside og kontakt kommunernes naturfagskoordinatorer for at høre mere om deres erfaringer med samarbejde på tværs af forvaltninger og følgegrupper. Du finder kommunernes naturfagskoordinatorer på denne liste.

 

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på email
Aktuelt

Andre nyheder

Mimi Nielsen er deltager i Unge Forskere Junior

Vinderen af Unge Forskere Junior vil have os til at spise juletræer

Det bedste projekt nogensinde, siger juryen om 15-årige Mimi Nielsens idé med at gøre aflagte juletræer til et billigt og lettilgængeligt kostfibertilskud uden at det koster på klimakontoen. Tirsdag blev hun kåret som Årets Unge Forsker Junior.

Konrad deltager i Unge Forskere

Ung forsker vil skabe planteliv på Mars

Prisen som Årets Unge Forsker går til Konrad Basse Fisker, som vil brødføde de mennesker, som sendes på missioner til Mars ved at ændre på generne i spiselige alger, så de beskyttes mod planetens skadelige stråler. 

Unge Forskere finalister

Danmarks mest talentfulde unge forskere samles til finale

168 unge i alderen 10-20 år sidder som på nåle ved det store videnskabstræf Science Expo i Øksnehallen i København. Her dyster de om titlen som Årets Unge Forsker.

Tegning af pige og science

Ny hjemmeside til hele naturfagsdanmark

Velkommen til det nye Astra.dk. Vi har fokus på at gøre det nemt for dig at finde alt det gode, vi har på hylderne.

Elev laver målinger til Masseeksperiment

Dårligt indeklima påvirker skoleelevers trivsel

Resultaterne af Masseeksperiment 2021 på danske skoler viser, at CO2-niveauet i klasselokalerne ikke har ændret sig siden en tilsvarende, landsdækkende måling i 2009. Undersøgelsen viser samtidig for første gang i meget stor skala, at den dårlige luftkvalitet påvirker både elevernes trivsel og koncentrationsevne.