Nyheder - Ny Viden

Samspil på tværs af forvaltninger skaber synergi

Samarbejde om uddannelse og bæredygtig udvikling

Projekt Grøn Generation involverede 10 kommuner i årene 2013-2016. Projektet havde til formål at bidrage til udviklingen af et bæredygtig samfund via uddannelse. Projektet satte blandt andet fokus på synergien i at samarbejde på tværs af forvaltninger omkring uddannelse og bæredygtig udvikling. Derfor deltog kommunerne i projektet med repræsentanter fra både uddannelsesområdet og teknik- og miljøområdet.

Fra projekt til forankring

De gode erfaringer fra projektet lever videre i kommunerne, hvor alle tiltagene er forankret via politisk vedtagede bæredygtighedsstrategier. Evalueringen viste, at en af de helt store gevinster for kommunerne var samarbejdet på tværs af forvaltninger, som åbnede op for helt nye muligheder.

Fx i Vallensbæk, hvor kommunens naturfagskoordinator i samarbejde med Teknik- og miljøforvaltningen, planlagde et forløb, hvor elever hjalp kommunens Vej & Park-folk med at skabe biologisk mangfoldighed på de grønne områder i kommunen. Se flere konkrete eksempler i pamfletten “Uddannelse fremmer bæredygtig udvikling? 10 kommuner har svar!”.

Et bredt samarbejde i kommunen

I mange af kommunerne var samarbejdet bredere forankret via en følgegruppe med repræsentanter fra fx uddannelsesinstitutioner, andre forvaltninger, lokale virksomheder og organisationer. Langt de fleste kommuner fremhæver gode erfaringer med følgegrupperne, og i Hvidovre Kommune har de valgt at udvide den tværgående indsats med et bæredygtighedsteam. Fremadrettet vil repræsentanter fra Hvidovres Plan- og miljøafdeling, Ejendomsafdeling, Vej- og Parkafdeling samt Udvikling, Erhverv og Kommunikation mødes månedligt og koordinere projekter og indsatser på bæredygtighedsområdet med en tæt relation til Skole- og klubafdelingen samt Familie- og dagtilbudsafdelingen.

Kontakt

Find de involverede kommuner på projektets hjemmeside og kontakt kommunernes naturfagskoordinatorer for at høre mere om deres erfaringer med samarbejde på tværs af forvaltninger og følgegrupper. Du finder kommunernes naturfagskoordinatorer på denne liste.

 

Aktuelt

Andre nyheder

Elev med blå kittel og reagensglas i hånden

Kemiske stoffer påvirker indeklimaet i danske klasselokaler

Resultaterne Masseeksperiment 2021 viser, at klasseluften er fyldt med kemiske stoffer. Læs om situationen og hvad du kan gøre.

Glad modtager af prisen som Årets festivalarrangør

Østbirk Skole får national pris som Årets Festivalarrangør

Østbirk Skole er Danmarksmester i at skabe en god og lærerig Naturvidenskabsfestival for eleverne. De har netop modtaget prisen som årets festivalarrangør.

Konrad Basse Fisker - vinder af Unge Forskere senior

Guld til Unge Forskere-deltager ved EM i Science

Konrad Basse Fisker har vundet EM-guld med sit projekt om, hvordan man ved at ændre generne i spiselige alger, kan brødføde mennesker på missioner til Mars.

Elever laver scienceshow til Naturvidenskabsfestival

Elever udforsker naturvidenskabens gåder til Naturvidenskabsfestival 2022

Naturvidenskabsfestival 2022 lader eleverne gå i forskernes fodspor, søge efter ny viden, lave eksperimenter og beregninger og ikke mindst – bruge fantasien.

På Sønderskov-skolen står udskolingen for klimaundervisningen

Et initiativ med meget synlige og tydelige klimamål og en undervisningsform, hvor de ældste elever fører an og inddrager de yngre, giver succes for klimaundervisningen i Sønderborg. Og succes med at nedbringe skolens energiforbrug.

Skip to content