Få konkrete ideer til, hvad du som lærer kan gøre for at støtte elever med høj begavelse, så de oplever at blive udfordret, uden at blive stemplet som anderledes end deres kammerater.
Ingen elever ønsker at blive stemplet som anderledes – de vil bare gerne være en del af fællesskabet. Det er vigtigt at have for øje, når lærerne fra næste skoleår skal screene for høj begavelse blandt indskolingselever.
Se mere om screening for høj begavelse
“Vi skal sikre, at eleverne ikke føler sig uden for, men at vi laver nogle tiltag, der skaber plads til dem i fællesskabet,” fortæller Søren Peter Dalby Andersen, projektleder og ansvarlig bl.a. for Astras talentvejlederuddannelse. Han har en række konkrete bud, på hvordan du som lærer kan støtte elever med høj begavelse uden at trække eleven ud af klassen.
Det kan ske på flere forskellige niveauer, og i denne artikel dykker vi ned i de to første:
- Klasseniveau
- Skoleniveau
- Kommunalt niveau
- Nationalt niveau
ABC-differentiering og den gyldne snor
Et oplagt greb er at dele elevgruppen op og give dem forskellige opgaver baseret på deres kognitive evner – det som kaldes undervisningsdifferentiering efter en ABC-metode. Her arbejder alle elever med det samme emne på forskellige niveauer alt efter deres kognitive evner.
Læs mere om undervisningsdifferentiering med ABC-metoden i Astras Talentantologi
Denne tankegang kan også bruges til at aktivere de elever, som altid er først færdige med deres opgaver. De ender let med enten at kede sig eller med at blive en slags hjælpelærere, hvilket ikke altid er hensigtsmæssigt.
Til dette kan du bruge en metode, som Søren Peter Dalby Andersen kalder for ‘den gyldne snor’:
“Hæng en snor op i klassen med opgaver, som eleverne kan tage, når de er færdige med at løse det, de er i gang med. Det skal være udelukkende C-opgaver, som har et højt abstraktionsniveau, og som kan løses på flere mulige måder,” forklarer han.
På den måde er der altid noget, elever, som bliver hurtigt færdige, kan tage sig til, og du skal ikke som lærer skynde dig at komme op med noget.
Den gyldne snor: “Hæng en snor op i klassen med opgaver, som eleverne kan tage, når de er færdige med at løse det, de er i gang med. Det skal være udelukkende C-opgaver, som har et højt abstraktionsniveau, og som kan løses på flere mulige måder”
Søren Peter Dalby Andersen
Skab interessefællesskaber for elever med høj begavelse
Støtte til elever med høj begavelse handler om trivsel i lige så høj grad som faglighed. Det er vigtigt for eleverne, at de får adgang til fællesskaber, hvor de møder andre med samme interesser.
Åbn fysiklokalet i frikvarteret
På jeres skole kan I fx give plads til at særligt interesserede elever kan komme en tur i fysiklokalet hver onsdag i det store frikvarter og arbejde med at bygge katapulter. På den måde kan elever mødes om fælles interesser på tværs af klassetrin. I kan fx bygge katapulter hver onsdag i fire uger og slutte af med en konkurrence den femte uge.
Lav klubber på tværs af skoler
Lad elever fra forskellige skoler mødes til naturfagsklubber i fritiden. Når I arbejder på tværs af skoler, er det lettere at samle nok elever til at lave et hold, og I kan deles om arbejdet med at planlægge og afholde klubberne. Her er det en stor fordel at have den kommunale forvaltning med.
Deltag i Astras talenttilbud
I Danmark er der en lang række talenttilbud for grundskoleelever, der alle arbejder med at udfordre, udvikle og motivere eleverne. Hos Astra tilbyder vi camps hos Science Talenter og afholder den naturvidenskabelige talentkonkurrence Unge Forskere. Vi ved fra deltagerne i begge tilbud, at det betyder meget for dem at møde andre med samme interesser.
Se camptilbud hos Science Talenter
Unge Forskere er et oplagt tilbud i forlængelse med en projektuge, hvor enten hele klassen eller blot de særligt interesserede kan tilmelde deres projekter.
Se mere om Unge Forskere Junior
Du kan også finde andre aktører, som laver tilbud, der kan fungere som supplement for aktiviteterne i skolen. Se en liste med talenttilbud i Danmark.
Det er selvfølgelig vigtigt at fastholde, at det ikke skal være den enkelte lærer, der står med opgaven alene, men at der er en strategi på skole- og forvaltningsniveau, for hvordan man gør.
Søren Peter Dalby Andersen.
Tal med din skoleleder om at få en klar strategi
“Det er selvfølgelig vigtigt at fastholde, at det ikke skal være den enkelte lærer, der står med opgaven alene, men at der er en strategi på skole- og forvaltningsniveau, for hvordan man gør,” siger Søren Peter Dalby Andersen. Udover at være ansvarlig for Astras talentuddannelse driver han et netværk på grundskoleniveau og står for Astras kommunale talentpakke.
Hvis I endnu ikke har en strategi på din skole, så tal med din leder om vigtigheden af at få defineret klare fælles planer, for hvor du som lærer går hen, og hvad du gør, hvis du spotter tegn på høj begavelse hos en elev.