Søer i fritiden – sø-økologi og Citizen Science

Syddansk Universitet (SDU) inviterer med projekt ”Søer i Fritiden” børn og unge til at blive klogere på vandkvaliteten og plante- og dyrelivet i de danske søer og vandhuller. Det sker i samarbejde med SFO’er, naturskoler, biblioteker, frivillige foreninger og forskere. Børn og unge skal i deres fritid gennem en række aktiviteter være små ferskvandsbiologer og samtidig bidrage med data og ny viden om dyreliv og vandkvalitet i søerne.

Projektet består af fire hovedaktiviteter. Bibliotekerne udlåner 20 sæt ”søkufferter” med udstyr og vejledninger til SFO’er, foreninger og helt almindelige borgere. Der arrangeres ”søcamps” i samarbejde med SFO’er og naturskoler. Man kan booke en formidler fra SDU til formidling i lokalmiljøerne, og endelig kan børn, unge og familier udstyret med en ren frysepose eller en tom vandflaske, en mobiltelefon, en kuglepen og et par gummistøvler hjælpe forskere med at tage vandprøver i citizen science-aktiviteten ”Find en sø”.

Målgruppen er børn i skolealderen, unge og deres familier. Projektet løber frem til 2025, og man forventer, at omkring 3000 børn og unge deltager. Fyns Stiftstidende bidrager til formidling af projektet, som også vil have en søkanal på Youtube, en Twitter- og en Facebook-profil.

Praktisk information

Projektstart/Periode

april 1, 2021 - marts 31, 2025

Projektstatus

Igangværende

Er projektet eksternt evalueret

Ja

Projektholder

Sara Egemose, Biologisk Institut, Syddansk Universitet

Projektkategorier

Projektfokus

  • Science-capital
  • Science-fritidsaktiviteter
  • Undersøgelsesbaseret naturfagsundervisning

Projektelement

  • Citizen science-projekter
  • Fællesskaber
  • Formidling
  • Forskning
Flere projekter

Projekter med samme projektfokus

  • Tidsafgrænset projekt
Science og leg bidrager til, at børn i dagtilbud oplever og udvikler en legende tilgang til udforskning af naturvidenskabelige fænomener, begreber og teknologi.
  • Tidsafgrænset projekt
Projektets overordnede formål er at få flere ud i det fri og at skabe begejstring for de eventyr, der gemmer sig i baghaven, langs fortovet og i skolegården.
  • Tidsafgrænset projekt
Science klubben arbejder med citizen science, hvor børn og unge kan indgå i konkrete forskningsprojekter på 10 science camps i både 2022 og 2023.
  • Tidsafgrænset projekt
Zoologisk Have KBH, Ishøj Kommune og Københavns Professionshøjskole arbejder sammen om fritidsaktiviteter, hvor børn i Ishøj bliver klogere på dyr og naturen.
  • Tidsafgrænset projekt
GRØN udvikler over en fireårig periode 100 gratis undervisningsforløb til folkeskolens udskoling og gymnasiet med fokus på klima og bæredygtighed.

𝗠𝗮𝗻𝗴𝗹𝗲𝗿 𝗱𝘂 𝗶𝗻𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝘁𝗶𝗹 𝗴𝗼𝗱𝗲 𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗳𝗮𝗴𝗹𝗶𝗴𝗲 𝘂𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀ø𝗴𝗲𝗹𝘀𝗲𝗿?

Astra er medarrangør af Big Bang-konferencen, der samler landets bedste formidlere, undervisere og forskere og giver dig to dages faglig forkælelse i naturvidenskabens tegn.

Du får:

Køb din billet til Danmarks største naturfagskonference!

(åbner bigbangkonferencen.dk)

Skip to content