SCOPE

SCOPE-projektet undersøger børn og unges science-kapital og afdækker, hvordan den udvikles. Science-kapital dækker over naturvidenskabelig viden, interesse, netværk og generel almen dannelse.

Formålet med SCOPE-projektet er over en 10-årig periode at kortlægge og følge børn og unges interesse for naturvidenskab, og i hvor høj grad de opbygger en science-kapital – altså en naturvidenskabelig dannelse og indsigt. Projektet undersøger, hvilken rolle skoler, familier og kammerater spiller i den sammenhæng, og det undersøger blandt andet, om der er forskelle på udsatte og ressourcestærke familier, samt hvordan børn og unges interesse for naturvidenskab hænger sammen med deres interesse for andre fagområder. SCOPE-projektets formål er at:

  1. Kortlægge danske børn og unges science-kapital (samt uddannelses- og karrierevalg) over tid.
  2. Udvikle et evalueringsredskab, der kan vurdere effekten af naturfagsindsatser.
  3. Etablere et datasæt til forskning i børn og unges science-kapital.
  4. Undersøge udviklingen af børn og unges science-kapital og scienceidentitet, som et samspil mellem forskellige faktorer.

SCOPE-projektet vil fra 2021 til 2027 følge omkring 20.000 elever fra ca. 100 grundskoler, 8.000 elever fra ca. 40 gymnasier og 16.000 erhvervsskole-elever fra 105 erhvervsskoler med henblik på at kunne undersøge forskelle i science-kapital på tværs af aldersgrupper og skoletyper. Projektet indsamler både kvantitative og kvalitative data til undersøgelsen med spørgeskemaer og interviews som centrale værktøjer.

Praktisk information

Projektstart/Periode

november 1, 2019 - december 31, 2029

Projektstatus

Igangværende

Er projektet eksternt evalueret

Nej

Projektholder

Mette Slottved, MeSl@vive.dk

Projektkategorier

Projektfokus

  • Science-capital

Projektelement

  • Forskning
Flere projekter

Projekter med samme projektfokus

  • Tidsafgrænset projekt
Projektets overordnede formål er at få flere ud i det fri og at skabe begejstring for de eventyr, der gemmer sig i baghaven, langs fortovet og i skolegården.
  • Tidsafgrænset projekt
Science klubben arbejder med citizen science, hvor børn og unge kan indgå i konkrete forskningsprojekter på 10 science camps i både 2022 og 2023.
  • Tidsafgrænset projekt
Zoologisk Have KBH, Ishøj Kommune og Københavns Professionshøjskole arbejder sammen om fritidsaktiviteter, hvor børn i Ishøj bliver klogere på dyr og naturen.
  • Tidsafgrænset projekt
GRØN udvikler over en fireårig periode 100 gratis undervisningsforløb til folkeskolens udskoling og gymnasiet med fokus på klima og bæredygtighed.

𝗠𝗮𝗻𝗴𝗹𝗲𝗿 𝗱𝘂 𝗶𝗻𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝘁𝗶𝗹 𝗴𝗼𝗱𝗲 𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗳𝗮𝗴𝗹𝗶𝗴𝗲 𝘂𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀ø𝗴𝗲𝗹𝘀𝗲𝗿?

Astra er medarrangør af Big Bang-konferencen, der samler landets bedste formidlere, undervisere og forskere og giver dig to dages faglig forkælelse i naturvidenskabens tegn.

Du får:

Køb din billet til Danmarks største naturfagskonference!

(åbner bigbangkonferencen.dk)

Skip to content