Formålet med ‘Problempirater’ er at styrke science-kompetencer og positive science-værdier, samt skabe øget fokus på science i fritiden hos 6-16-årige børn og unge fra hele landet. ‘Problempirater’ skal give en motiverende og uformel indgang til science metoder, der smitter af på børn og unges lyst til at undersøge og eksperimentere – både i fritiden og i skolen.Aktiviteterne i ‘Problempirater’ hviler på en metode, kaldet science-spejdermetoden, der kombinerer vigtige metoder og værdier fra spejdermetoden og science-metoder.
Science spejdermetoden er udviklet særligt til ‘Problempirater’ af en kreds af spejdere med både pædagogiske kompetencer og praktisk og teoretisk viden om science-eksperimenter. Metoden er udviklet for at udnytte det potentiale, der er i koblingen mellem spejder-aktiviteter og science, og er teoretisk funderet i problembaseret læring og learning-by-doing.
Hovedaktiviteterne i ‘Problempirater’ fra 2020 til 2022 er 63 problempirat-camps med science-aktiviteter for børn, unge og familier; uddannelse af frivillige spejderledere til at bruge science-spejdermetoden i spejderarbejdet; samt udvikling af konkret aktivitetsmateriale og eksperimentguides til børn, unge, foreninger og institutioner over hele landet.