Gå til hovedindhold

Unge Forskere

To Unge Forskere finalister. © Sanne Vils Axelsen for Astra

Unge Forskere er en talentkonkurrence for børn og unge fra grundskoler og ungdomsuddannelser med interesse for naturvidenskab og teknik. 

Unge Forskere har som sin hovedopgave at finde, pleje og udvikle naturvidenskabelige talenter og at styrke den naturvidenskabelige identitet blandt børn og unge.Unge Forskere arbejder for at finde, anerkende og udfordre talenter i science.

Alle elever skal blive så dygtige, som de kan - også de mest talentfulde. Unge Forskere er et talentprogram både for drømmerne med højt til loftet og for praktikerne, der engagerer sig i helt konkrete, virkelighedsnære problemstillinger.

Gennem problembaseret projektarbejde får talenterne mulighed for at dyrke deres interesse for science, og i konkurrence med landets bedste unge forskere kan de nå helt nye højder.

Unge Forskere - en del af Astra

Unge Forskere arrangeres af Astra - det nationale center for læring i natur, teknik og sundhed.

Astra arbejder for: 

  • At alle unge får indsigt i og handlekompetencer inden for science-fagene, hvilket er en dannelsesmæssig forudsætning for at blive aktive borgere i det 21. århundrede
  • At et større antal unge vælger en science-uddannelse og -karriere

Unge Forskeres lader børn og unge arbejde direkte med den naturvidenskabelige forskning og teknologiske udvikling. De unge forskere skal vise, at deres ideer kan omsættes til handling i den virkelige verden, og at børn og unge kan gøre en forskel. Med de unge forskere som rollemodeller kan Astra inspirere en ny generation af science-interesserede børn og unge.Vind med hjernen.

Fakta

  • Første Unge Forskere finale blev afholdt i 1989
  • Danish Science Factory overtog projektledelsen af Unge Forskere i 2010 og er nu en del af Astra
  • Unge Forskere afholder semifinaler i alle landets fem regioner
  • De 100 bedste projekter mødes ved finalen i Forum i København
  • Unge Forskere uddeler hvert år kontante præmier op til 300.000 kr. samt en lang række særpriser og rejsepræmier til internationale konkurrencer