19-årige Nanna Kalmar fra Egå Gymnasium har udtænkt et projekt, der adresserer en af vor tids store udfordringer, nemlig hvordan vi kan dyrke plantebaserede fødevarer med et lavt energiforbrug. Det gav hende hovedprisen ved Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere.
Hvordan kan vi dyrke plantebaserede fødevarer på en energieffektiv måde? Det er en af vor tids store udfordringer, og denne udfordring har den 19-årige gymnasieelev Nanna Kalmar fra Egå Gymnasium i Århus adresseret med sit projekt ’Let there be (optimal) light’. Projektet imponerede dommerkomitéen i en grad, så Nanna Kalmar tirsdag eftermiddag blev udråbt vinder og årets unge forsker blandt 50 seniorprojekter.
Nannas projekt tager udgangspunkt i vertikalt landbrug. Det er fødevareproduktion, der udnytter pladsen mere optimalt ved at lade afgrøder gro i højden – ofte indendørs. I sit projekt undersøger Nanna Kalmar, om man kan nedsætte energiforbruget ved at give vertikale planter mindre lys og samtidig bevare væksten.
“Vertikalt landbrug kan producere omkring 10 gange så meget udbytte på samme landareal som et traditionelt drivhus, fordi planterne bliver dyrket i højden og bruger omkring 50 procent mindre vand end traditionelle drivhuse,” fortæller Nanna Kalmar.
Men der er en ulempe: Energiforbruget ved vertikalt landbrug er seks gange større end i traditionelle drivhuse, og det er dette energiforbrug, som Nanna Kalmar har arbejdet med. Hun har fundet en metode, der kan skære op til en tredjedel af energiforbruget.
Juryen var imponeret og har i sin udtalelse bl.a. sagt, at Nanna formår at tage forskningsverden og industrien i inderbanen og finde en perle i en etableret produktion af en dagligvare.
En spirende forskerkarriere
De unge finalister, som har deltaget i konkurrencen, kommer fra ungdomsuddannelser i hver en krog af landet. For hver af dem er eventyret startet med noget, de har undret sig over i hverdagen, eller blot deres helt egen kreative eller nytænkende idé.
Konkurrencen er delt op i tre kategorier: Life Science som Nanna Kalmar vandt foruden hovedprisen. I Technology vandt Martin Stengaard Sørensen fra Odense Tekniske Gymnasium førsteprisen med sit projekt ‘Regenerativ køling af små raketmotorer med forblandet fremdriftsmiddel’, mens Alexandra Cortiga fra Bagsværd Kostskole tog førsteprisen i Physical Science med et projekt, hvor hun har udviklet en skibsmaling, der benytter genanvendte tungmetaller til at forhindre bevoksning på skibe.
“Det er hér på Unge Forsker-konkurrencen, at kimen til en spirende forskerkarriere bliver lagt. Jeg glæder mig over at se den naturvidenskabelige talentmasse blandt de mange hundrede børn og unge, som udfolder deres potentiale inden for naturvidenskab, formidling og projektarbejde med smittende entusiasme,” siger Katrine Bruhn Holck, programleder for Unge Forskere, der er Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence.
Unge Forskere arrangeres af Astra – det nationale naturfagscenter. H.K.H. Prins Joachim er protektor for Unge Forskere. Professor ved Niels Bohr Instituttet, Anja C. Andersen er forperson for Unge Forskere.