Astras strategi

Alle børn og unge skal have viden og handlekompetencer inden for naturvidenskab

Naturvidenskab er fundamentet for at kunne forstå og tage del i den verden, vi lever i. Astra arbejder for at styrke undervisningen i naturfag og naturvidenskab til gavn for den enkelte og for hele samfundet.

Vision

Undervisning i naturfag og naturvidenskab bidrager til alle børn og unges almendannelse og motiverer flere til at vælge en naturvidenskabelig eller teknisk uddannelse og karriere.

Naturvidenskab og teknologi spiller en central rolle i det moderne samfund, og indsigt i disse fagområders indhold og metoder bør være en naturlig del af alle børn og unges almendannelse, så de kan deltage i samfundet på et oplyst grundlag. 

Samtidig har Danmark brug for, at flere børn og unge vælger naturvidenskabelige og tekniske uddannelser og karrierer og dermed bidrager til at løse aktuelle problemer og skabe vidensbaserede løsninger til gavn for alle.

Mission

Astra samler relevante aktører om at udvikle kvaliteten af og rammerne for undervisningen i naturfag og naturvidenskab.

Astras formål er at styrke kvaliteten af undervisningen i naturfag og naturvidenskab og fremme interessen for og rekrutteringen til uddannelse og beskæftigelse inden for naturvidenskab.

Der er mange gode initiativer, der skal støtte naturfagsundervisningen i Danmark. Det er godt, men det kalder på koordinering og erfaringsudveksling, så lærere og elever får det bedst mulige udbytte. Som nationalt center er det en central rolle for Astra at være en samlende aktør, der understøtter en koordineret samfundsindsats på naturfagsområdet.

Astras strategi 2025-2028:

Et varigt løft for alle elevgrupper i hele landet

Astra arbejder med lærere, undervisere, ledelser samt aktører fra det politiske landskab og civilsamfundet. Frem mod 2028 er vores arbejde centreret om tre strategiske mål, der sætter retningen for alle Astras aktiviteter.

Astra skal være relevant i hele landet
Astra skal tilbyde deltagelses-muligheder for alle elevgrupper
Astras indsatser skal være langtidsholdbare

Astras fem indsatsområder

Børn og unge skal opleve en sammenhæng i mødet med naturfag – fra skolestart til studenterhue eller svendeprøve. Derfor arbejder Astra med alle led i uddannelseskæden og landskabet omkring. 

1. Grundskolen: Fundamentet for interesse og deltagelse

I grundskolen lægges kimen til naturfaglig nysgerrighed og forståelse. Astra styrker lærernes faglighed og støtter kommuner og skoler i at skabe undervisning, der er undersøgende, virkelighedsnær og inkluderende.

2. Gymnasiet: Broen til videregående uddannelse og oplyst samfundsdeltagelse

På de gymnasiale uddannelser er fokus at styrke elevernes faglige niveau og deres motivation for naturvidenskab. Astra arbejder tæt sammen med lærere, ledere og faglige organisationer for at udvikle praksisnær, meningsfuld undervisning og skabe tydelige veje videre i uddannelsessystemet.

3. Erhvervsuddannelser: Naturvidenskab, der giver mening i praksis

For elever på erhvervsuddannelser er det afgørende, at de naturvidenskabelige fag opleves som relevante for elevens faglige virkelighed. Astra støtter undervisere og skolernes ledelse i at udvikle tværfaglige, praksisorienterede forløb, der styrker elevernes læring og motivation – og bygger bro mellem grundforløb og hovedforløb.

4. Dagtilbud: Potentiale for at plante den første spirende interesse

Dagtilbud er ikke en primær målgruppe, men Astra anerkender den betydning, det pædagogiske arbejde i disse år har for børns videre interesse for naturfag. Derfor vil Astra i de kommende år afsøge mulighederne for at arbejde med aktiviteter for dagtilbud.

5. Naturfagsdanmark: Sammen om en stærkere fælles indsats

Danmark har mange aktører i det offentlige, det private og i civilsamfundet, der arbejder for at styrke naturfagsundervisningen. Det er en styrke, men det kalder på koordinering og fælles retning. Astra vil gå forrest i arbejdet for at fremme dialog, videndeling og langsigtede partnerskaber i det brede felt, vi kalder naturfagsdanmark.

Læs mere om de enkelte aktiviteter for de enkelte målgrupper i Astras strategi.

Sådan gør vi - år for år

Se mål, planer og resultater for det aktuelle år, eller dyk ned i arkivet.

Mål- og resultatplan er vores årlige kontrakt med Børne- og Undervisningsministeriet, hvor vi sammen fastlægger tre faglige og et administrativt mål for året.

I årsprogrammet kan du finde Astras samlede mål og planen for de konkrete aktiviteter, vi gennemfører for at nå dem.

I årsrapporten fremlægger vi årets resultater. Her kan du se, hvordan det er gået med at opfylde vores mål. Det er også her, vi fremlægger vores regnskab. 

 

Årsprogram
2025

Mål- og resultatplan 2025

Årsrapport
2024

Tidligere år

Skemaet er ikke tilgængeligt på telefonen i vertikal tilstand. Vend telefonen om, eller se det på din computer.

Helt ude i skoven

Tag på sheltertur i skoven, hvor I laver mad over bål og studerer skovens liv efter solnedgang.

Der er sket et mord

Træk i trenchcoaten og brug naturfaglige metoder til at opklare en mordgåde. Eleverne arbejder med DNA-koder, aftryk af fingre og fodtøj og lytter til lydfiler. Gennemfør aktiviteten en sen eftermiddag og aften, hvor I slutter med fælles madlavning og spisning.

Universet tur-retur

Vend blikket op mod stjernerne en mørk vintermorgen – hvad kan du se i teleskopet? Eleverne observerer himmellegemer, lærer om planeterne og arbejder med afstande i solsystemet.

Tidsforbrug

Ca. 12 timer
Ca. 5 timer
Ca. 3 timer

Særlige krav

Behov for to voksne pga. overnatning (evt. klubpædagog + lærer)

Hovedaktiviteter

Kompetenceområder og mål

Naturerfaring
Naturvidenskab i anvendelse
Astronomi
Der er en fejl i dine indtastede oplysninger. Prøv igen.
Tak for din tilmelding!

Tilmeld dig Big Bang-konferencens interesseliste, hvis du:

  • Vil have besked, når billetsalget åbner
  • Er interesseret i et smugkig af årets keynote speakers
  • Har lyst til at være den første til at se årets program
Skip to content