Gå til hovedindhold

Succesrig naturfaglig undervisning

NF_MX2019_Elever_Sophienborgskolen

Den danske natur er skæmmet af plastaffald, som vi bare har smidt fra os. Det viser resultaterne fra Masseeksperiment 2019, der er verdens første videnskabelige, nationale kortlægning af plastforurening i Danmark, gennemført af 57.000 elever fra danske skoler og gymnasier.

Vi smider om os med plastaffald. Bevidst eller ubevidst kaster vi enorme mængder engangsplast direkte ud overalt og i al slags natur, hvor plasten uendeligt langsomt nedbrydes i mindre stykker. Ikke kun i grøftekanter, men i alle typer af den danske natur flyder det med henkastet engangsplast. Den markant største forurener er plastproduktet cigaretfiltre. Næsten hvert tredje stykke plastaffald i den danske natur er et cigaretskod. Nummer tre på listen er chipsposer og slikpapir.

Det viser resultaterne af Astras Masseeksperiment 2019, der er verdens første nationale, videnskabelige kortlægning af plastforurening. Undersøgelsen dokumenterer for første gang det samlede omfang af plastforurening i hele den danske natur.

Motiverende undervisning

Kortlægningen af plastforurening i den danske natur har været en del af naturfagsundervisningen for de 57.000 skole- og gymnasieelever i forbindelse med Naturvidenskabsfestival i uge 39. De har prøvet kræfter med reelle videnskabelige metoder, og har fået kompetencer til at forholde sig til plastforurening.

Deltagertallet var rekordstort, og Astras projektleder for Masseeksperimentet, Lene Christensen, betragter Masseeksperimentet som særdeles vellykket.

 - Endnu engang viser eleverne, at de er dygtige til at bruge den naturvidenskabelige arbejdsmetode. De har været stærkt engagerede i arbejdet, fordi deres data er efterspurgt af forskere i den virkelige verden. Eleverne oplever, hvordan de med naturvidenskabelige metoder kan indsamle data, som kan være med til at påvirke udviklingen i samfundet, og det er netop Astras formål med Masseeksperimentet, siger hun.

Eleverne oplever, hvordan de med naturvidenskabelige metoder kan indsamle data, som kan være med til at påvirke udviklingen i samfundet, og det er netop Astras formål med Masseeksperimentet

Lene Christensen, projektleder for Masseekperimentet

Indsamling i 92 kommuner

57.000 elever fra grundskoler og ungdomsuddannelser indsamlede plastaffald systematisk efter en videnskabelig protokol på udvalgte, afgrænsede områder i september 2019 og der blev indsamlet plastaffald i 92 ud af 98 kommuner. I de 92 kommuner blev der indsamlet på 3.548 områder. Kun under 2 pct. af områderne var uden plastaffald. I alt fandt eleverne 374.082 stykker plastaffald i den danske natur.

MarinePlastic har stået for analysen af elevernes indsendte prøver og den forskningsmæssige efterbehandling. Resultaterne vil blive registreret i Marine Litter Watch, en database udviklet af Det Europæiske Miljøagentur. Det unikke datasæt om plastforureningen i Danmark bliver nu videnskabeligt publiceret i internationale tidsskrifter og præsenteret af MarinePlastic på den internationale konference, SETAC, i Dublin i maj. Elevernes kortlægning kan således få betydning for kommende europæisk regulering og lovgivning på området.

Læs mere om Masseeksperiment på masseeksperiment.dk