Gå til hovedindhold

Skarp dyst om titlen som Årets Unge Forsker

Flere hundrede unge forskertalenter fra hele Danmark i alderen 7 - 19 år har trodset coronanedlukning og hjemmeskole og har forsket sig til finalen i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere. Se præmieoverrækkelsen live kl. 14 på Unge Forskeres Facebookside.

De skarpeste unge forskerhjerner på dansk jord skal vise deres bedste kunnen, når de præsenterer deres projekter for en professionel jury ved finalen søndag d. 25. april kl. 12-17. De unge talenter kommer fra folkeskoler og ungdomsuddannelser i hele Danmark. Eleverne har arbejdet intenst med deres forskerprojekter om alle mulige emner, for eksempel søvnmangel hos unge, kunstige skyer eller komposterbare mundbind.

Blandt finalisterne er for eksempel 11-årige Noah Bach Andersen fra Fredericia, der forsker i, om man kan udvinde kalk fra muslingeskaller. Idéen fik han, fordi han selv har haft leukæmi og skal spise et kalktilskud hver dag. I finalen er også Danmarks hidtil yngste deltager på kun 7 år, William Hoffmann, der forsker i regnormenes liv. Og i Fredericia går tre søskende i storesøsters Emma Weiss Nielsens fodspor. Emma vandt hovedprisen i 2019. I år er alle tre søskende i finalen.

Naturvidenskab og nysgerrighed i centrum

Unge Forskere giver alle elever, uanset klassetrin, mulighed for at udforske og arbejde med et naturfagligt projekt, de brænder for. Det kan være et spændende forsøg, et teoretisk projekt, en ny opdagelse eller en innovativ opfindelse.

I alt 50 juniorprojekter fra 0. - 10. klasse og 50 seniorprojekter fra ungdomsuddannelserne har kvalificeret sig til finalen, der på grund af corona-pandemien i år afvikles virtuelt.

Programleder for Unge Forskere, Louise Lund Bækgaard, siger: ”Igen i år emmer de indsendte projekter af opfindsomhed og nysgerrighed efter at undersøge og finde svar. Trods corona-pandemi og hårde restriktioner bevarer eleverne alligevel begejstringen for forskning og naturvidenskab. Fantastisk at de unge forskere har kunnet udnytte tiden derhjemme til at fordybe sig i deres naturfaglige projekter.”

De 100 finaleprojekter er fundet blandt 238 indsendte. Deltagerne har alle indsendt en selvvalgt problemstilling inden for naturvidenskab. Til finalen bliver elevernes projekter bedømt af en professionel fagjury, der vurderer innovation og kreativitet, den videnskabelige arbejdsproces, og formidlingen og perspektiveringen af projektindholdet.

Fremtidens helte

”Unge Forskere giver børnene og de unge muligheder for at arbejde direkte med naturvidenskabelig forskning. Konkurrencen giver dem faglig selvtillid og handlekompetencer, som de kan bruge helt ned i hverdagen, og de bliver måske fremtidens helte inden for naturvidenskab, som vi har så hårdt brug for,” siger Louise Lund Bækgaard.

Konkurrencen giver dem faglig selvtillid og handlekompetencer, som de kan bruge helt ned i hverdagen, og de bliver måske fremtidens helte inden for naturvidenskab, som vi har så hårdt brug for

Louise Lund Bækgaard, programleder for Unge Forskere, Astra

Til finalen præsenterer hver af deltagerne deres projekter mundtligt for 5-6 jurymedlemmer foran en skærm derhjemme. Tirsdag d. 27. april kåres henholdsvis en samlet junior- og seniorvinder, som herefter kan smykke sig med titlen Årets Unge Forsker og indkassere en samlet præmie på 25.000 kr.

Unge Forskere er støttet af organisationer, fonde og ministerier og er 100 procent uafhængig af kommercielle interesser.