Gå til hovedindhold

Roskildefestival for kloge hoveder

HKH Prins Joachim på besøg ved Naturvidenskabsfestival på Skt. Josefs Skole i Roskilde.

Roskilde har mere end én stor festival, der får national bevågenhed - i uge 39 var der Naturvidenskabsfestival med fokus på naturvidenskaben i alle dens afskygninger, og en skole fik endda kongeligt besøg.

På Skt. Josefs Skole blev gæsterne - forældre, skoleklasser, folk fra byen og særligt inviterede, deriblandt HKH Prins Joachim og gæster fra Roskilde Kommune, Undervisningsministeriet og fonde - budt velkommen til en Naturvidenskabsfestival fuld af begejstrede børn og unge, der ivrigt igen og igen i eftermiddagens løb fortalte om deres science-projekter - lige fra programmering og kvantefysik til varmluftballoner og dissekering af kaniner.

Prinsen, der selv havde henvendt sig til skolen, fordi han bare måtte vide, hvordan Skt. Josefs elever år efter år klarer sig så godt ved Unge Forskere-konkurrencen, som han er en dedikeret protektor for, talte varmt om vigtigheden af at være nysgerrig på science - hele livet igennem. Han nævnte også sit tilhørsforhold til Roskilde, at han har familie i byen: “De ligger lidt længere oppe ad bakken”. Det gik et kort øjeblik, så faldt 10-øren, og hele forsamlingen skraldgrinede!

Efter prinsens og skoleleder Thorsten Dyngbys taler myldrede de mange gæster ud på skolens ca. 40 stande for at se, hvad alle lige fra de små i indskolingen til talenteleverne i udskolingen havde fundet på. Her blev de mødt med stor begejstring af eleverne, som ivrigt præsenterede deres projekter.

Kommunale skoler på gæsteoptræden

Udover skolens egne elever var også Absalon Skole og Trekronerskolen inviteret til at deltage i dagen, der var åben for alle interesserede.

På Absalon Skoles stand kunne gæsterne se forarbejdet til skolens nyeste udsmykning: En farvestrålende og illustrativ isotoptavle, der skal udsmykke skolens trappeopgang. Og en flok elever gav også en forsmag på skolens lysfestival - de viste en undersøgelse af, hvordan de ioniserende stråler kan have indflydelse på solceller.

Trekronerskolen har tidligere optrådt på Skt. Josefs Skole, nemlig med at lære fra sig om First Lego League - Trekronerskolen var inviteret af talentvejleder Ole Grevald, fordi de er langt bedre til First Lego League end Skt. Josefs Skole. På standen demonstrerede eleverne innovative løsninger til problemer, og der blev designet og programmeret maskiner, der blev brugt til at løse forskellige opgaver.

Festival i kommunalt regi

Trekronerskolen havde dog også sit eget festivalarrangement. Hele Trekronerskolen stod i Naturvidenskabsfestivalens tegn med et væld af forskellige aktiviteter, fx samlede mellemtrinseleverne mikroskopiske bjørnedyr i naturen for efterfølgende at nærstudere dem og blive kloge på deres levevis og livsbetingelser. Udskolingsklasserne arbejdede gennem hele ugen årgangsvis med et fællesfagligt tema, som de ved ugens slutning skulle præsentere for interne og eksterne dommere. Temaerne var så forskellige som fødevarer, alkohol og stråling fra omgivelserne, alle temaer valgt med øje for at arbejde med de fire kompetencer, som er fælles for naturfagene.

Roskildes naturfagskoordinator Tommy Rasmussen, som også er lærer på Trekronerskolen kalder uge 39 for en oplagt mulighed for at sætte særligt fokus på naturfagene.

“I udskolingen giver det eleverne en mulighed for at fordybe sig i faglige spørgsmål og problemformuleringer, hvilket forbereder eleverne til den fælles naturfagsprøve.”

Arrangementet var et af de mange i det store fælleskommunale program for Naturvidenskabsfestivalen uge 39, hvor kommunens skoler kunne vælge og vrage mellem mange spændende aktiviteter - i alt deltog 2.300 elever

Mars var grøn i uge 39

Blandt de store arrangementer var ‘Mission til Mars’ på Boserupgård Naturcenter, hvor næsten 800 elever på mellemtrinnet deltog. Eleverne arbejdede med naturvidenskabelige undersøgelser i Mars-regi.

Inden besøget havde klasserne bygget en jordfugtighedsmåler ved hjælp af ultra:bit-materialer, som blev anvendt til en af dagens mange opgaver. Der blev bygget ballonraket-skjold, der kunne lande på Mars, kørt med fjernstyrede Mars-rovere bygget af Legoklodser, affyret hjemmebyggede raketter fra specielle vandrørsdesignede affyringsramper med mere. Alt sammen som en del af en mission, som førte dem rundt i Mars-landskabet alias Boserupgårds smukke omgivelser.

Roskildes ungdomsuddannelser - lige fra de tekniske skoler til gymnasierne - havde inviteret 1.500 udskolingselever til en bred vifte af videnskabelige aktiviteter, så eleverne kunne blive klogere på hvad naturvidenskab også kan være - og føre til. Aktiviteterne spændte fra molekylær gastronomi og konstruktionens yderste grænser til bioethanol som fremtidens brændstof og Roskildes muligheder for at håndtere ekstremregn.

“Naturvidenskabsfestivalen i Roskilde Kommune er et godt eksempel på, hvordan begivenheden kan bruges til at knytte bånd mellem kommunens skoler, lave brobygning, samarbejde med virksomheder og erhvervsskoler og i det hele taget sætte fokus på naturvidenskab på nye måder. Vi ved fra mange års evalueringer, at festivalen styrker de naturfaglige kulturer på skolerne, og at det inspirerer og sætter spor i undervisningen resten af året,” siger programleder for Naturvidenskabsfestival Estrid Brandorff.

‘Gamle’ elever på besøg

To 18-årige tidligere elever på Skt. Josefs Skole benyttede også åbent hus-dagen til at besøge deres gamle skole. Både Jens Peter Sparresø og Mads Nørløv Bundgaard har gode minder og en god ballast med sig, og de ønskede sig et kort øjeblik tilbage til grundskoletiden!

“Det er fantastisk at være tilbage og se alle projekterne på Naturvidenskabsfestivalen her - man får helt lyst til at være 12 år igen og være med,” sagde en begejstret Jens Peter, som i dag går i 3.g på Roskilde Gymnasium.

Da han kom Skt. Josefs Skole i 7. klasse var han overhovedet ikke interesseret i naturvidenskab, men en event, som talentvejlederne holdt, vendte billedet. Efter lidt overtalelse søgte han ind på scienceholdet, og så var han solgt!

“Jeg var med i masser af ting, fx Akademiet for Talentfulde Unge (ATU), fysikcamp med UNF, Science Talenter osv., og jeg deltog i Unge Forskere-konferencen med et projekt om trådløs overførsel af energi. Når jeg bliver færdig med gymnasiet til sommer, skal jeg have et sabbatår, og derefter vil jeg være enten ingeniør eller læse nanoscience.”

Mads Nørløv Bundgaard har også gode minder fra Skt. Josef, for det var her, han fik fundet sit kald i tilværelsen:

“Jeg kom til Sankt Josefs Skole internationale linje, efter at vi kom hjem fra England, hvor min far havde arbejdet. Jeg har altid været nysgerrig på science, men ikke vidst, hvad jeg skulle gøre med den - det ved jeg nu! I England var der masser af science i skolen, men det var kæft, trit og retning - der var ikke plads til nysgerrighed. Det er der her på skolen og i Unge Forskere.”

En af dommerne ved Unge Forskere-konkurrence, hvor Mads slæbte præmier med hjem fra, var Habib Frost, den unge direktør og grundlægger af virksomheden Neurescue, der bl.a. arbejder med udvikling af et nyt ballonkateter til bedre overlevelse ved hjerteanfald. Direktøren og skoleeleven faldt i snak om aftenen efter finalen:

“Vi sad og udviklede ideer og skrev løsninger på servietter, fordi vi ikke havde noget papir. Det var først, da læreren kom og sagde, at jeg skulle i seng, at det gik op for ham, at jeg kun var 15! Jeg tilbød min arbejdskraft - sagde at jeg ville arbejde gratis, bare jeg kunne arbejde for ham - men jeg fik job som 15-årig som analytiker, mens jeg gik på gymnasiet. Nu, hvor jeg har sabbatår, er jeg blevet research development associate,” fortæller Mads, der regner med at starte på ingeniøruddannelsen i udlandet efter næste sommer.