Gå til hovedindhold

Naturvidenskab er i fokus på årets Sorø-møde

Undervisningsminister Merete Riisager hilser på Astras direktør Mikkel Bohm ved Astras indvielse i Sorø. Nu kommer hun igen til Sorø-mødet. Foto: Jakob Vind

Årets Sorø-møde har temaet ‘Ind i naturen’ - og det peger direkte ind i Astras vision om, at  alle børn og unge får handlekompetencer inden for naturvidenskab, så de kan udfolde sig som kreative og kritiske samfundsborgere.

Siden 1983 har den siddende undervisningsminister inviteret eksperter, praktikere og politikere til det årlige Sorø-møde, hvor der er en fri debat om et aktuelt uddannelsespolitisk tema.

I år er det således undervisningsminister Merete Riisager, der er vært for Sorø-mødet 6. - 8. august på Sorø Akademi, hvor årets tema er ‘Ind i naturen’. Sidste års tema handlede om dannelse i en global verden. På mødet skal deltagerne ned under overfladen og debattere, hvordan vi i højere grad dyrker og styrker den naturvidenskabelige viden og dannelse i både grundskolen og på ungdomsuddannelserne.

"Astra arbejder for, at danske børn og unge får solide naturvidenskabelige kompetencer - det er vigtigt for at kunne navigere i en foranderlig verden. I kølvandet på forårets lancering af regeringens nationale naturvidenskabsstrategi og teknologipagt er det glædeligt, at årets tema for Sorø-mødet er naturvidenskab, så vi sammen kan blive dygtigere til at fremme indsatsen,” siger direktør Mikkel Bohm, Astra, der sammen med Astras talentchef Nynne Afzelius er oplægsholder på Sorø-mødet.

Deltagere afprøver talentcamps

Astras oplæg fokuserer på talent - hvad er det, hvilke tilbud findes der for at opdyrke talent og hvad virker? Deltagerne på Sorø-mødet får efterfølgende mulighed for at få en forsmag på, hvad de unge talenter arbejder med, når de er på camps hos Science Talenter.

Deltagerne kommer rundt til en række ’stationer’ i Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter, hvor Astra har hovedkontor. Her kan de i kort form afprøve noget af det faglige indhold på Astras Science Camps, og efterfølgende kan de opleve en stratosfæreballon blive sendt op i over 20 kilometers højde, hvor den vil indsamle data og tage billeder - dette er et led i Science Talenters teknologiforløb for unge tekniske talenter.

Skole-virksomhedssamarbejde

Blandt de øvrige oplægsholdere på Sorø-mødet er Nanna Seidelin fra Naturvidenskabernes hus, der sammen med Sara Kolka fra Microsoft Development bl.a. taler om aktiviteterne i det nationale netværk Tektanken og giver perspektiver for udbredelse af skole-virksomhedssamarbejde til mange flere grundskoler og gymnasier.

Fra Novo Nordisk Fonden fortæller program director Per Falholt om LIFE, som er et almennyttigt projekt, der arbejder for at understøtte læring, inspiration, fascination og engagement i naturvidenskaben, dens anvendelse og i den naturfaglige undervisning.