Gå til hovedindhold

Musik for mejerikøer gav 15-årig titlen som Årets Unge Forsker 

Hovedprisen i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere, går i år til 15-årige Emma Weiss Nielsen fra Erritsø Fællesskole ved Fredericia. Hun har som den første påvist, at musik i langsomt og vekslende tempo øger mælkeproduktionen hos mejerikøer.

En undersøgelse af mejerikøers favoritmusik indbragte i dag Emma Weiss Nielsen fra Erritsø Fællesskole ved Fredericia titlen som Årets Unge Forsker ved finalen i København, som Astra det nationale naturfagscenter arrangerer.
Den 15-årige folkeskoleelev vandt foran 111 andre forskertalenter, som havde kvalificeret sig efter semifinaler landet over.

”Gennem en overbevisende og ekseptionel stærkt naturvidenskabelig fremgangsmåde, finder Emma en metode til at optimere produktionen hos malkekvæg. Dermed adresserer hun en løsning, der taler ind i problematikken omkring fødevareproduktion og klimabelastning. Det er et projekt, der fortjener opmærksomhed og har et stort potentiale for yderligere forskning.”


Unge Forskeres fagjury

 

Trods både landmænd og forskeres årevise kendskab til sammenhængen mellem musik og mejerikøers produktivitet, er nærmere undersøgelse så godt som aldrig blevet foretaget. Det fandt Emma Weiss Nielsen ud af efter at have læst en artikel om emnet.

”Og jeg tænkte, at det kunne da ikke passe. Der må da være en masse andre kompositoriske parametre, der påvirker produktiviteten. Så lavede jeg et forsøg, og det er nu blevet til et helt projekt,” siger den unge forsker, der ikke uden glimt i øjet har kaldt sit projekt ’MUHSIK – et produktionsoptimerende midddel.’ Og det faldt i særdeles god jord hos juryen bestående af 43 fagfolk, som i deres motivering kalder Emma Weiss Nielsens metode ’ekseptionel stærk’:

”Gennem en overbevisende og ekseptionel stærkt naturvidenskabelig fremgangsmåde, finder Emma en metode til at optimere produktionen hos malkekvæg. Dermed adresserer hun en løsning, der taler ind i problematikken omkring fødevareproduktion og klimabelastning. Det er et projekt, der fortjener opmærksomhed og har et stort potentiale for yderligere forskning,” skriver fagjuryen.

Emma Weiss Nielsen har udviklet en algoritme, som kan anvendes ved komposition af musik, som øger køers mælkeproduktion.

Forskertalenter fra hele Danmark

I alt havde 112 grundskoleelever og 67 gymnasieelever kvalificeret sig til den nationale finale i Unge Forskere efter fem semifinaler i landets regioner. 
Der blev uddelt priser til vindere i tre forskellige spor: Life science, physical science og technology. Udover vinderpriserne dystede deltagerne om præmier for over
300.000 kr., samt en lang række særpriser og rejselegater. 

"Det er fantastisk at se, hvor stor viden, de unge deltagere har - det rækker langt ud over deres alder. Jeg håber, at de fortsætter i samme naturfaglige retning. Som nationalt naturfagscenter arbejder vi netop for at støtte, udfordre og motivere de dygtigste elever, så de kan udnytte deres potentiale til fordel for samfundet og deres egne fremtidsmuligheder.”

 
Katrine Bruhn Holck, programleder på Unge Forskere

Forskertalenterne kommer fra grundskoler og almene og tekniske gymnasier i hele Danmark. 
Programleder i Unge Forskere, Katrine Bruhn Holck, glæder sig over at se, hvor nysgerrige og innovative de unge deltagere er i deres tilgang til de problemstillinger, de har arbejdet med

"Det er fantastisk at se, hvor stor viden, de unge deltagere har - det rækker langt ud over deres alder. Jeg håber, at de fortsætter i samme naturfaglige retning. Som nationalt naturfagscenter arbejder vi netop for at støtte, udfordre og motivere de dygtigste elever, så de kan udnytte deres potentiale til fordel for samfundet og deres egne fremtidsmuligheder.”

Med prisen følger en check på 25.000 kroner.