Gå til hovedindhold

Miljøbevidst kunstner er årets Unge Forskere Junior-vinder

Dette års vinder af Unge Forskere Junior er 14-årige Freja Weiss Nielsen, som dermed kan pryde sig med titlen Årets Unge Forsker 2021. Det var Frejas brændende passion for kunst, der tog hende hele vejen i Danmarks største naturvidenskabelige konkurrence. 

Kunst i miljøets navn

Freja Weiss Nielsen, som til daglig går i 8.G på Erritsø Fællesskole i Fredericia, brænder ikke blot for forskning. Kunst og maleri er også vigtigt for den unge kunstner, der netop har kombineret sine personlige interesser med sin viden om miljø, CO2-udledning og naturvidenskabelige forskningsmetoder - det kommer på fineste vis til udtryk i projektet “Kunst uden fodspor”. Juryen gav hende også masser af rosende ord med på vejen:

"Dejligt at se, at en tilgang fra et helt andet område end den naturfaglige finder glæde i at anvende naturvidenskabelige metoder til at få indsigt i problemstillinger fra eget område. Det er tydeligt, at hele projektet er drevet af nysgerrighed og en indre passion, og den innovative gnist kan mærkes på alle aspekter i dette kreative projekt."

Juryen

Freja sætter for alvor kunstens miljømæssige problemer på spidsen, når hun i sit projekt stiller spørgsmålet: Vidste du, at skabelsen af Leonardo da Vincis Mona Lisa alene udledte 7,1 ton CO2? Det må de fleste nok ryste på hovedet til.

Det problem har Freja sat sig for at løse, da hun med sit projekt har undersøgt, hvordan man fremstiller en bæredygtig og klimavenlig kunstmaling, der samtidig ikke går på kompromis med kvaliteten; malingen skal altså være plastfri og have et lavt CO2-udslip for at opnå de prædikater. 

Forskningen løber i blodet

For Freja er naturvidenskab en naturlig del af familielivet og hverdagen, og forskning er ikke helt fremmed for hende. I 2019 kunne hendes storesøster Emma Weiss Nielsen nemlig stille sig på sejrspodiet med sit projekt om at spille musik for køer. Du kan læse om Emmas projekt her. Og ikke nok med det, så har Freja og Emma to yngre søskende, som også deltog i Unge Forskere i år.

Der er nemlig tale om tvillingerne Signe Weiss Nielsen og Jacob Weiss Nielsen, som endda selv modtog hver deres pris; Signe fik 2. pladsen i kategorien Technology for sit projekt “Fra støj til energi”, og Jacob fik en boblepris for sit projekt “Kryptering i forklædning”. Det er vist sikkert at sige, at familien Weiss Nielsen har noget at fejre denne tirsdag!

Fremtiden er i gode hænder

Der var ikke meget tvivl om vinderen i dette års Unge Forskere Junior-konkurrence, da en meget enig jury voterede. Juryen er meget opmærksom på, at emner som bæredygtighed og miljø er noget, som mange af de unge forskere har fokus på, og det er også tilfældet med Freja. Juryen beskriver deres møde med Freja i positive vendinger, idet hun har fokus på respekten for miljøet og samtidig er “en ung og entusiastisk person, der favner den gode ide på så overbevisende vis.” 

I Unge Forskere-teamet er der også stor begejstring at finde ved dette års afvikling af konkurrencen og den unge vinder:

”Det er imponerende at se, at alle de unge talenter trods hjemmeundervisning og restriktioner har formået at fastholde motivationen og præstere på så højt et niveau. Det potentiale lover godt for fremtiden, for det er de talenter, vi får så hårdt brug for.”

Projektleder i Unge Forskere i Astra, Louise Lund Bækgaard

Netop fremtiden ser lys ud ifølge juryen og Unge Forskere-teamet, når man møder unge mennesker som Freja og de andre deltagere, der uden tvivl vil blive nogle af fremtidens forskere, som for alvor kan gøre en forskel i vores samfund og verden. 

Udover titlen som Årets Unge Forsker 2021 modtager Freja Weiss Nielsen også 25.000 kr.

Se alle vindere i Unge Forskere 2021.