Gå til hovedindhold

Der er kamp til stregen i Unge Forskere 2019

Juniordeltager - Unge Forskere 2018 - ©Astra - Foto: Sanne Vils Axelsen

200 ekstraordinært gode, naturfaglige projekter dyster i disse dage om en plads i Unge Forskeres finale. Projekterne er nøje udvalgt fra en pulje på 1.943 projekter, som danske grundskole- og gymnasieelever har indsendt til konkurrencen.

Og projekterne spænder vidt - nogle har fokus på klimaet med fx teknologiske løsninger på madspild og opladning af elcykler, mens andre projekter har fokus på sammenhæng mellem radon og skimmelsvamp eller arbejdet med strålebehandling af hudkræft - det er et bredt og spændende felt, og det bliver en svær opgave for juryen at finde vinderne blandt de mange gode ideer.

Eleverne har på dagen deres egen stand, de skal medbringe en videnskabelig poster og holde en præsentation for en dommerjury. Juryen bedømmer blandt andet elevernes naturvidenskabelige arbejdsproces og deres evne til at formidle og perspektivere.

- Vi ved, at Unge Forskere danner basis for, at mange deltagere senere vælger naturfagsvejen. De elever, der er med i Unge Forskere oplever, at deres ideer kan omsættes til handling i den virkelige verden. De får en unik mulighed for at fordybe sig og få sparring fra de dygtigste fagfolk. På den måde oplever eleverne, at deres faglighed når helt nye højder – og at de måske vinder den helt store præmie.

Katrine Bruhn Holck, programleder for Unge Forskere

Både grundskole- og gymnasieelever 

På semifinaledagen er der både en juniorkonkurrence for grundskolen og en seniorkonkurrence for ungdomsuddannelserne. For alle deltagerne gælder det, at de har indsendt et projekt på baggrund af et selvvalgt emne i kategorierne Life Science, Physical Science eller Technology.

De heldige, der slipper gennem dommerjuryens nåleøje - 100 projekter i alt - kvalificerer sig til den store, nationale finale i april med kongelig deltagelse, hvor årets Unge Forsker 2019 kåres. Det sker 28. – 30. april ved Science Expo i Bella Center, København, hvor i alt 100 junior- og seniorprojekter fra hele Danmark er i konkurrence. Udover den fornemme titel som Årets Unge Forsker i junior- og seniorrækken dystes der om kontante præmier på over 300.000 kr., om rejser til internationale konkurrencer og en række sponsorpræmier. Præmierne overrækkes af H.K.H. Prins Joachim og undervisningsminister Merete Riisager.

Regionale politikere interviewer deltagerne

Ved semifinalen i Region Syddanmark får elevernes stande besøg af kommunale og regionale politikere fra hele regionen. Politikerne skal interviewe eleverne og modtage gode råd om, hvordan de får flere børn og unge til at vælge de naturfaglige fag.

Ifølge Region Syddanmarks handlingsplan for uddannelse og arbejdskraft 2018-19 er der i regionen behov for flere unge med interesse og uddannelse inden for science, teknologi, ingeniørfag og matematik, de såkaldte STEM-fag. Mødet mellem Unge Forskere-deltagerne og politikerne skal styrke politikernes baggrund for at vurdere, hvad der virker og hvad kommuner og region kan gøre for at løfte STEM-området.

"Det er fantastisk at få lov til at vise politikerne, hvad naturfagsundervisning også kan være. Gennem mødet med de unge forskere får politikerne en enestående mulighed for at opleve, hvad der får de unge til at engagere sig," siger adm. direktør i Universe Science Park Torben Kylling Petersen.

Talentkonkurrencen er arrangeret af Astra, det nationale naturfagscenter.

De 5 regionale semifinaler

Region Syd: Universe, Nordborg - 20. marts 2019
Region Midt: Naturvidenskabernes Hus, Bjerringbro - 21. marts 2019
Region Nord: Aalborghus Gymnasium, Aalborg - 22. marts 2019
Region Sjælland: Science Talenter, Sorø - 24. marts 2019
Region Hovedstaden: Planetarium, København - 25. marts 2019