Gå til hovedindhold

Årets Seniorforsker 2021 sigter efter stjernerne

Victor - Foto: Maria Baagøe Bové

Årets Unge Forsker 2021 blev offentliggjort d. 27. april, og et stort tillykke skal lyde til den overbevisende vinder Victor Boesen Gandløse! Hans imponerende resultater inden for radioastronomi har bragt ham hele vejen i Danmarks største naturvidenskabelige konkurrence.

En ægte forsker

18-årige Victor Boesen Gandløse, der til daglig går i 3.D på NEXT Sukkertoppen Gymnasium, har for alvor fejet benene væk under juryen i dettes års Unge Forskere Senior-konkurrence. Victor har med sit projekt “Observation af brint i Mælkevejen” virkelig imponeret juryen udover alle forventninger:

“Dette års overordnede vinder af Unge Forskere Senior-konkurrencen har imponeret på alle parametre. Foruden at levere et solidt videnskabeligt arbejde har vinderen udvist en dyb forståelse af sit emne og et enormt overskud til at formidle forskellige aspekter i et langt større omfang end sin umiddelbare problemstilling.”

Juryen

Victor Boesen Gandløse har en personlig interesse i radioastronomi, og han har brugt det sidste års tid på at bygge sin egen softwaredefinerede radio i et radioteleskop. Radioastronomi er den del af astronomien, der går ud på at observere radiobølger fra Universet. Victor har formået at lave 19 observationer af brintlinjen i Mælkevejen ved hjælp af sit teleskop og en lille parabol. Således har han kunnet påvise Mælkevejens rotationshastighed og struktur, hvilket samtidig kan være med til at fortælle, om der er mørkt stof i vores egen galakse. Disse præstationer og observationer har altså indbragt ham den samlede sejr i Seniorkategorien 2021: 

“Vinderen har på ægte forskermanér delt sine resultater og metoder frit med andre entusiaster verden over og har med målrettet programmeringsarbejde og en stærk observationsplan formået at bringe amatørradioastronomien op på et niveau, som kan sammenlignes med reelle forskningsresultater.”

Juryen

Præmieregn

Victor kan ikke kun pryde sig med titlen som Årets Unge Forsker 2021, men modtager også 25.000 kr. i præmie. Desuden medfølger der også diverse flotte rejsepræmier. Derfor skal Victor Boesen Gandløse nu deltage i EUCYS (EM i Science), som afholdes i Spanien, og ISEF (VM i Science), som finder sted i Polen. 

Der har virkelig været præmieregn over det unge stortalent denne tirsdag, da han ydermere kunne tage imod Lundbeckfondens Formidlingspris, som indebærer to ugers tur til London International Youth Science Forum. 

Unge Forskere giver talenterne faglige udfordringer

Unge Forskere åbner for mange muligheder, og netop det har Victor oplevet, da han har fået mulighed for at tage sin interesse i radioastronomi mange skridt videre end blot til et fritidsniveau. Det har udviklet sig til den grundige forskning, som Victor tirsdag d. 27. april blev hyldet for. Han lægger heller ikke skjul på, at deltagelse i Unge Forskere har givet ham helt nye muligheder:

”Det har været rigtig interessant at deltage i Unge forskere, fordi det har givet mig en masse muligheder for at undersøge videre i mit projekt og arbejde videre med det. Det har været rigtig fedt, at jeg har kunne få højtuddannede juryer til at kommentere mit projekt. Deltagelsen har også lært mig rigtig meget om, hvad det vil sige at være en forsker, og hvilke problemer man kan møde undervejs.”

Victor Boesen Gandløse

Både fra juryen og Unge Forskere-teamet er der en positiv stemning omkring fremtidens forskere, når det er så dygtige unge som Victor Boesen Gandløse og de andre deltagere, der står over for at skulle præge vores samfund. Fra Unge Forskere skal der lyde et stort tillykke til alle de dygtige vindere, som år efter år gør konkurrencen til det, den er.

Se alle vinderne i Unge Forskere Senior 2021.