Nyheder - Ny Viden

Ny strategi: Et varigt løft til STEM for børn og unge i hele landet

Astra lancerer ny strategi for 2025-2028, der skal styrke undervisningen og fremme interessen for de naturfaglige fag i en kompleks og omskiftelig verden. Det skal ske gennem langsigtede løsninger, der skaber deltagelse på tværs af geografiske, sociale og faglige skel.

Klimaforandringer, teknologisk udvikling og globale kriser understreger behovet for, at kommende generationer ruster sig med viden og handlekompetence. Med Astras nye strategi sættes en tydelig retning for, hvordan Astra som nationalt naturfagscenter vil arbejde for at styrke kvaliteten af undervisningen i naturfag og naturvidenskab – og fremme interessen for og rekrutteringen til STEM-uddannelser og karrierer.

Naturfag og naturvidenskab skal give børn og unge forståelse for den verden, de er en del af – og mod på at tage del i den. Med denne strategi vil Astra styrke naturfagene som en grundsten i den almene dannelse, der ruster alle elever til både liv og fremtid.
– Jakob Harder, bestyrelsesformand, Astra

Tre tværgående mål sætter retningen

Langsigtede løsninger med blik for diversitet og geografi

Astra vil i endnu højere grad vil tilpasse indsatser til skoler og institutioners forskellige vilkår og styrke elevernes adgang til undervisning og faglige fællesskaber – uanset om de har høj eller lav interesse for naturfag i udgangspunktet.

Astra skal være relevant i hele landet
Astra skal tilbyde deltagelses-muligheder for alle elevgrupper
Astras indsatser skal være langtidsholdbare

Fælles om udvikling af naturfagsundervisningen

Strategien lanceres i en tid med forandringer: Fagfornyelsen, Folkeskolens Kvalitetsprogram og en ny reform af ungdomsuddannelserne skaber behov for at støtte lærere, undervisere og ledelser på alle niveauer. 

Astra vil i strategiperioden skærpe fokus på vores tre centrale målgrupper – grundskolen, ungdomsuddannelserne og erhvervsuddannelserne – og støtte lærere, undervisere og ledelser gennem forandringer. 

Samtidig er den nationale naturvidenskabsstrategi udløbet. Strategien har fungeret som et samlingspunkt for aktører på området, og Astra vil i strategiperioden tage et styrket lederskab, samle aktører og facilitere samarbejder, så naturfagsområdet i Danmark får en koordineret og videnbaseret retning.

Når verden forandrer sig, skal skolen ikke stå stille. Astra tager ansvar for at fremtidssikre naturfagsundervisningen i Danmark – så alle børn og unge, uanset baggrund og uddannelsesvej, møder naturvidenskab som noget, de kan bruge til at udforske, forstå og forandre deres verden.
– Mikkel Bohm, direktør i Astra

Astras fem indsatsområder

Børn og unge skal opleve en sammenhæng i mødet med naturfag – fra skolestart til studenterhue eller svendeprøve. 

Fundamentet for interesse og deltagelse

I grundskolen lægges kimen til naturfaglig nysgerrighed og forståelse. Astra styrker lærernes faglighed og støtter kommuner og skoler i at skabe undervisning, der er undersøgende, virkelighedsnær og inkluderende.

Broen til videregående uddannelse og oplyst samfundsdeltagelse

På de gymnasiale uddannelser er fokus at styrke elevernes faglige niveau og deres motivation for naturvidenskab. Astra arbejder tæt sammen med lærere, ledere og faglige organisationer for at udvikle praksisnær, meningsfuld undervisning og skabe tydelige veje videre i uddannelsessystemet.

Naturvidenskab, der giver mening i praksis

For elever på erhvervsuddannelser er det afgørende, at de naturvidenskabelige fag opleves som relevante for elevens faglige virkelighed. Astra støtter undervisere og skolernes ledelse i at udvikle tværfaglige, praksisorienterede forløb, der styrker elevernes læring og motivation – og bygger bro mellem grundforløb og hovedforløb.

Potentiale for at plante den første spirende interesse

Dagtilbud er ikke en primær målgruppe i strategiperioden 2025-28, men Astra anerkender den store betydning, det pædagogiske arbejde i disse år har for børns videre interesse for naturfag. Derfor vil Astra i de kommende år afsøge mulighederne for at arbejde med aktiviteter for dagtilbud.

Naturfagsdanmark: Sammen om en stærkere fælles indsats

Danmark har mange aktører i det offentlige, det private og i civilsamfundet, der arbejder for at styrke naturfagsundervisningen. Det er en styrke, men det kalder på koordinering og fælles retning. Astra vil gå forrest i arbejdet for at fremme dialog, videndeling og langsigtede partnerskaber i det brede felt, vi kalder naturfagsdanmark.

Læs mere om aktiviteterne for de enkelte målgrupper i Astras strategi.

Del

Aktuelt

Andre nyheder

Billede af ledelses arbejde

Tænk progression ind i din årsplan

Få de bedste tips til at lægge en årsplan for din undervisning. Tag udgangspunkt i elevernes progression og lad ture ud af huset styre, hvornår ...
Vinderprojekter på scenen

Årets Unge Forskere vil sætte fokus på kønsforskelle i medicinsk behandling og redde din kloak fra oversvømmelse

100 finalistprojekter imponerede juryen til finalen i Unge Forskere, men særligt to skilte sig ud som helt ekstraordinære.

Årets lærere giver plads til nysgerrighed og kreativitet

Michael Fynsk, Niels Christian Moth Andersen og Peter Salomonsen præmieres med Unge Forskeres lærerpriser og 10.000 kr. for deres arbejde med at inspirere, motivere ...
Finalister til Unge Forskere-konkurrencen

Fra skoleopgave til forskningsprojekt – didaktikken bag Unge Forskere

Unge Forskere giver en ramme for at arbejde projektorienteret med et selvvalgt emne. Det er en metode, der giver noget til alle elever - ikke ...
Finalister til Unge Forskere 2024

Finalisterne er fundet blandt 2.000 projekter og ideer

Svampe, der kan nedbryde PFAS, solcreme til planter og tekstil lavet af alger. 100 innovative ideer og forskningsprojekter er udtaget til finalen i Unge Forskere ...
Big Bang-konferencen 2025 017

Rekordstor deltagelse på Big Bang-konferencen

Siden 2013 har Astra bidraget til at samle naturfagsdanmark og skabe inspirerende rammer for vidensdeling ved Danmarks største naturfagskonference, Big Bang.

Skemaet er ikke tilgængeligt på telefonen i vertikal tilstand. Vend telefonen om, eller se det på din computer.

Helt ude i skoven

Tag på sheltertur i skoven, hvor I laver mad over bål og studerer skovens liv efter solnedgang.

Der er sket et mord

Træk i trenchcoaten og brug naturfaglige metoder til at opklare en mordgåde. Eleverne arbejder med DNA-koder, aftryk af fingre og fodtøj og lytter til lydfiler. Gennemfør aktiviteten en sen eftermiddag og aften, hvor I slutter med fælles madlavning og spisning.

Universet tur-retur

Vend blikket op mod stjernerne en mørk vintermorgen – hvad kan du se i teleskopet? Eleverne observerer himmellegemer, lærer om planeterne og arbejder med afstande i solsystemet.

Tidsforbrug

Ca. 12 timer
Ca. 5 timer
Ca. 3 timer

Særlige krav

Behov for to voksne pga. overnatning (evt. klubpædagog + lærer)

Hovedaktiviteter

Kompetenceområder og mål

Naturerfaring
Naturvidenskab i anvendelse
Astronomi
Der er en fejl i dine indtastede oplysninger. Prøv igen.
Tak for din tilmelding!

Tilmeld dig Big Bang-konferencens interesseliste, hvis du:

  • Vil have besked, når billetsalget åbner
  • Er interesseret i et smugkig af årets keynote speakers
  • Har lyst til at være den første til at se årets program
Skip to content