Astra lancerer ny strategi for 2025-2028, der skal styrke undervisningen og fremme interessen for de naturfaglige fag i en kompleks og omskiftelig verden. Det skal ske gennem langsigtede løsninger, der skaber deltagelse på tværs af geografiske, sociale og faglige skel.
Klimaforandringer, teknologisk udvikling og globale kriser understreger behovet for, at kommende generationer ruster sig med viden og handlekompetence. Med Astras nye strategi sættes en tydelig retning for, hvordan Astra som nationalt naturfagscenter vil arbejde for at styrke kvaliteten af undervisningen i naturfag og naturvidenskab – og fremme interessen for og rekrutteringen til STEM-uddannelser og karrierer.
Tre tværgående mål sætter retningen
Langsigtede løsninger med blik for diversitet og geografi
Astra vil i endnu højere grad vil tilpasse indsatser til skoler og institutioners forskellige vilkår og styrke elevernes adgang til undervisning og faglige fællesskaber – uanset om de har høj eller lav interesse for naturfag i udgangspunktet.
Fælles om udvikling af naturfagsundervisningen
Strategien lanceres i en tid med forandringer: Fagfornyelsen, Folkeskolens Kvalitetsprogram og en ny reform af ungdomsuddannelserne skaber behov for at støtte lærere, undervisere og ledelser på alle niveauer.
Astra vil i strategiperioden skærpe fokus på vores tre centrale målgrupper – grundskolen, ungdomsuddannelserne og erhvervsuddannelserne – og støtte lærere, undervisere og ledelser gennem forandringer.
Samtidig er den nationale naturvidenskabsstrategi udløbet. Strategien har fungeret som et samlingspunkt for aktører på området, og Astra vil i strategiperioden tage et styrket lederskab, samle aktører og facilitere samarbejder, så naturfagsområdet i Danmark får en koordineret og videnbaseret retning.
Astras fem indsatsområder
Børn og unge skal opleve en sammenhæng i mødet med naturfag – fra skolestart til studenterhue eller svendeprøve.
Grundskolen
Fundamentet for interesse og deltagelse
I grundskolen lægges kimen til naturfaglig nysgerrighed og forståelse. Astra styrker lærernes faglighed og støtter kommuner og skoler i at skabe undervisning, der er undersøgende, virkelighedsnær og inkluderende.
Gymnasiet
Broen til videregående uddannelse og oplyst samfundsdeltagelse
På de gymnasiale uddannelser er fokus at styrke elevernes faglige niveau og deres motivation for naturvidenskab. Astra arbejder tæt sammen med lærere, ledere og faglige organisationer for at udvikle praksisnær, meningsfuld undervisning og skabe tydelige veje videre i uddannelsessystemet.
Erhvervsuddannelser
Naturvidenskab, der giver mening i praksis
For elever på erhvervsuddannelser er det afgørende, at de naturvidenskabelige fag opleves som relevante for elevens faglige virkelighed. Astra støtter undervisere og skolernes ledelse i at udvikle tværfaglige, praksisorienterede forløb, der styrker elevernes læring og motivation – og bygger bro mellem grundforløb og hovedforløb.
Dagtilbud
Potentiale for at plante den første spirende interesse
Dagtilbud er ikke en primær målgruppe i strategiperioden 2025-28, men Astra anerkender den store betydning, det pædagogiske arbejde i disse år har for børns videre interesse for naturfag. Derfor vil Astra i de kommende år afsøge mulighederne for at arbejde med aktiviteter for dagtilbud.
Naturfagsdanmark
Naturfagsdanmark: Sammen om en stærkere fælles indsats
Danmark har mange aktører i det offentlige, det private og i civilsamfundet, der arbejder for at styrke naturfagsundervisningen. Det er en styrke, men det kalder på koordinering og fælles retning. Astra vil gå forrest i arbejdet for at fremme dialog, videndeling og langsigtede partnerskaber i det brede felt, vi kalder naturfagsdanmark.